Subota, 22 lipnja, 2024

BiH na Olimpijadi predstavlja 6 sportaša. Međugorje, Ljubuski, Mostar, Tomislavgrad i Čapljina imaju ih 7!

Must Read
Jedan od razloga što će Bosna i Hercegovina imati samo šest predstavnika na predstojećim XXX. po redu Olimpijskim igrama u Londonu (od 27. srpnja do 12. kolovoza) je i odljev sportaša u okolne zemlje koje im pružaju bolje uvjete za razvoj, samim tim i veću mogućnost ostvarenja željenih sportskih rezultata i ciljeva. Posebno se to odnosi na Hrvatsku i Srbiju u čijim redovima je niz sportaša iz BiH u različitim disciplinama, pa će tako značajan broj njih pod zastavama ovih zemalja nastupiti i na Igrama u Londonu. Olimpijski tim Hrvatske broji rekordnih 111 sportaša u 14 različitih sportova, odnosno više nego su susjedi ikada imali na ovom natjecanju. Unutar njih 111 iz Bosne i Hercegovine je 13 predstavnika. To su Nedžad Mulabegović (bacač kugle, Derventa), Ana Šarić (skok u vis, Gradačac), Dinko Mulić (kajak – kanu, Bihać), Anđa Jelavić (košarka, Tomislavgrad), Luca Ivanković (košarka, Čapljina), Mirko Alilović (rukomet, Ljubuški), Venio Losert (rukomet, Zavidovići), Denis Buntić (rukomet, Ljubuški), izbornik Slavko Goluža (rukomet, Stolac), Ivana Jelčić (rukomet, Mostar), Maida Arslanagić (rukomet, Banja Luka), Marin Čilić (tenis, Međugorje), Ivan Dodig (tenis, Međugorje).

Srbija će na Olimpijadu poslati 116 sportaša u 15 sportova, više nego ijedna druga zemlja iz bivše Jugoslavije. Naravno, ni srbijanski olimpijski tim nije bez predstavnika iz Bosne i Hercegovine kojih će u Londonu biti 9. To su Andrea Arsović (streljaštvo, Drvar), Milenko Zorić (kajak, Sanski Most), Radoje Đerić (veslanje, Trebinje), Đorđe Marković (plivanje, Sarajevo), Saša Starović (odbojka, Gacko), Sanja Starović (odbojka, Trebinje), Brankica Mihajlović (odbojka, Brčko), Jelena Blagojević (odbojka, Olovo), Dobrivoje Marković (rukomet, Teslić).
Crna Gora će u svom olimpijskom timu imati 33 sportaša u 7 sportova, a među njima će biti i Sarajka Ana Radović, članica rukometnog tima Crne Gore od kojeg se, kao jednog od favorita, očekuje osvajanje neke od medalja. Slovenci šalju 67 sportaša u 14 sportova, ali među njima nema onih iz Bosne i Hercegovine, kao ni u najmalobrojnijem timu s ovih prostora, onom makedonskom, koji broji samo 4 predstavnika.
Tako će BiH osim 6 olimpijaca koji će nastupati pod našom zastavom imati još 23 u redovima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Hercegovina s 12 predstavnika

Na Olimpijadi će u bh. timu od Hercegovaca nastupiti samo Ivana Ninković, mlada plivačica iz Trebinja, što ne znači da će ovo područje prepuno nadarenih sportaša ostati na samo toliko predstavnika. Naime, za Hrvatsku (8) i Srbiju (3) će nastupiti 11 Hercegovaca. Uz ukupno 12 predstavnika Hercegovina svakako čini jedno od manjih područja na svijetu s toliko natjecatelja na Olimpijskim igrama u Londonu.

Pod bh. zastavom 6 olimpijaca

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu Bosnu i Hercegovinu će predstavljati šest natjecatelja. To su atletičarka Lucija Kimani, džudist Amel Mekić, strijelac Nedžad Fazlija, atletičar Kemal Mešić, te plivači Ensar Hajder i Ivana Ninković. U Pekingu 2008. BiH je imala najmanje predstavnika, samo 5. Najviše sportaša naša zemlja je imala u Barceloni 1992. kada ih je nastupilo 10. U Atlanti 1996., Sidneyu 2000. i Ateni 2004. godine BiH je imala po 9 sportaša.

Nedžad Fazlija rekorder

Bosanskohercegovački rekorder po broju nastupa na Olimpijadi je strijelac Nedžad Fazlija kojem će nastup u Londonu biti peti zaredom. Fazlija je prvi puta nastupio 1996. godine u Atlanti, potom i na igrama u Sidneyu, Ateni i Pekingu. Poslije njega najviše nastupa je imao plivač Janko Gojković koji je BiH predstavljao u tri navrata (Barcelona 1992., Atlanta 1996. i Sidney 2000.).

Bh. delegacija putuje u srijedu

Ovoljetna olimpijska delegacija BiH će u London otputovati 25. srpnja, dva dana prije službenog otvaranja natjecanja u Londonu, kojem će ovo biti treće domaćinstvo Olimpijskih igara, a nakon 1908. i 1948. godine. Britanska prijestolnica će tako postati prvi grad u kojem su se moderne Olimpijske igre održale u tri navrata.

Piše: Ersan Bijedić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -