Published On: Pon, ožu 3rd, 2014

BiH na dnevnom redu svih europskih institucija

Bosna i Hercegovina opet će se naći na dnevnom redu svih europskih institucija već ovog i početkom narednog mjeseca. Uz česte rasprave u Europskom parlamentu (EP) o BiH, naša zemlja bit će i na dnevnom redu zasjedanja Europske komisije (EK), Vijeća ministara EU i Europskog vijeća.

Europska komisija nedavno je u Londonu predstavila svoj detaljniji program pomoći BiH. Naglasak tog tijela je na ekonomskim reformama i otvaranju novih radnih mjesta u BiH. U tu svrhu EK je već pokrenula mehanizme kojima će u suradnji s drugim europskim institucijama, kao i bankama, realizirati konkretne programe pomoći. Samo za srednja i mala preduzeća na Balkanu, EK je, u saradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, te srodnim bankama i fondovima, pokrenula financijsku liniju vrijednu 145 milijuna eura.

Vijeće ministara vanjskih poslova država članica EU (FAC) trebalo bi 17. ožujka raspravljati i o političkom paketu za intervencije u BiH. Sadržaj tog paketa još nije utvrđen. Zajednički će ga definirati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i ministri vanjskih poslova EU.

Fena