Srijeda, 24 travnja, 2024

BiH može otvoriti 20.000 radnih mjesta u 2016. godini

Must Read

BiH može otvoriti 20.000 radnih mjesta u 2016. godini

Ako vlasti u Bosni i Hercegovini nastave s reformama, građani 2016. godine mogu očekivati više radnih mjesta u zemlji i bolju ekonomsku perspektivu, rekao je za Anadolu Agency (AA) ekonomski analitičar Duljko Hasić.

“Ako pogledamo prošlu godinu, u drugoj polovici 2015. u BiH smo imali dobre ekonomske pokazatelje. Imali smo čak i rast GDP-a i mnogo pozitivniju trgovinsku razmjenu, odnosno povećanje izvoza i smanjenje uvoza. U drugoj polovici 2015. godine smo imali i smanjenje nezaposlenosti. Uglavnom, pokazatelji su bili dobri”, rekao je Hasić.

Naglasio je kako je vrlo značajano da bh. vlasti nastave s reformama kako bi izgradili bolji ambijent za investicije.

“Potrebno je da vlasti u BiH ustraju na implementaciji ekonomskih i socijalnih reformi, odnosno agende, kako bi se osiguralo stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta s aspekta ulaganja. Bez investicija nema ni zapošljavanja, to moramo shvatiti. Bitno je također da se nastave ispunjavati uvjeti prema Europskoj uniji kako bi i investitori više ulagali u BiH. Osim toga, vlasti moraju raditi mnogo više na smanjenju korupcije, jer važno je smanjiti nesigurnost na tržištu za potencijalne investitore. Kada budemo imali ovakav ambijent i domaći kapital će biti investiran u zemlji”, smatra Hasić.

Prema njegovoj procjeni, BiH 2016. godine može ostvariti rast od 3,3 posto i otvoriti i do 20.000 radnih mjesta.

“Ako iskoristimo i rezerve Centralne banke BiH, 2016. godine se može očekivati ekonomski rast od 3,3 posto. Također, određena sredstva bi mogla biti prikupljena od prodaje nekih državnih poduzeća. Ako bi sve ovo bilo provedeno, ove godine se može očekivati 20.000 radnih mjesta, jer je 2015. godine, prema nekim procjenama, oko 10.000 ljudi je uposleno. To bi sve stvorilo perspektivu za mlade ljude da ne odlaze vani i da ostaju ovdje u BiH”, kazao je ovaj stručnjak.

Prvi.tv

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Schmidt podsjeća na rok do kojeg vlasti trebaju donijeti rješenje za buduće imenovanje Vlade FBiH

Prema Daytonu OHR nema pravo nametati zakone niti se miješati u ustavna pitanja. Ima sve ovlasti tek kod Aneksa...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x