Published On: Mon, Oct 6th, 2014

BiH moguća samo kao konfederacija ili unija dvije-tri republike

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je za RTRS da je ostanak Republike Srpske u Bosni i Hercegovini moguć samo u okvirima konfederalne BiH ili unije dvije ili tri republike.

“Ono što mislim da je minimum gdje možemo ostati u okviru Bosne i Hercegovine je konfederalno uređenje BiH ili čak unija dvije-tri republike ili države”, izjavio je Dodik gostujući u Dnevniku 2 RTRS-a.

“To je jedini spas koji stranci žele da vide, a to je nekakav teritorijalni integritet BiH. Svaka vrsta centralizacije ne dolazi u obzir”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je na europskom putu, ali ne smatra Evropu jedinom alternativom.

“Zato je potrebno organizovati razgovore i održavati kontakte sa svima. Veoma je legitimna Rusija, ona ima svog predsjednika, ima potencijal. To što neki sigurnosni i politički krugovi na zapadu misle da se treba obračunati s Rusijom – to je neka druga priča. U njoj ne moramo mi sudjelovati po svaku cijenu i da prihvatimo takvo nešto“, dodao je on.

Dodik je rekao da za razliku od predstavnika zapadnih zemalja, Rusija nikada nije politički uvjetovala Republiku Srpsku.

“Јa veoma uvažavam i Europsku uniju, i Britaniju i Francusku, i Njemačku, a posebno uvažavam i Rusiju. Moram priznati da nikada u razgovorima s bilo kojim ruskim čovjekom nisu imali političke zahtjeve, za razliku od zapadnih koji su nas uvijek uvjetovali, pa čak i za malu humanitarnu pomoć bili su spremni politički nas uvjetovati, rekao je Dodik.

/HMS/