Published On: Ned, kol 21st, 2016

BiH kažnjava vozače koji autom poprskaju pješake, ispitali smo kakva je situacija u

Ako  u susjednoj BiH svojim automobilom namjerno ili slučajno poprskate pješaka za to ćete dobiti kaznu. Bliži se jesen, a s jeseni dolaze i kišni dani. To će značiti i mokre i skliske ceste, ali i lokve koje se zbog loših slivnika često stvaraju na rubu ceste. Preko tih lokvi prolaze automobili, a zbog toga “stradaju” pješaci koji ostanu mokri do kože.
U susjednoj BiH, primjerice, ako poprskate pješaka čeka vas kazna od 40 KM,  što je oko 150 kuna. U BiH je ovaj čin, piše Radio Sarajevo, kažnjiv po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama.
Također, isti čin se može kazniti po općinskim odlukama prekršaja javnog reda i mira. U tom slučaju kazna iznosi 100 KM ili nešto manje od 400 kuna.
MUP smo upitali kakva je situacija u Hrvatskoj, odnosno je li prskanje pješaka, bilo ono namjerno ili slučajno, kažnjivo zakonom. Odgovor je negativan – u Hrvatskoj ne postoji zakon koji bi regulirao ovo pitanje. Prskanje pješaka, bilo ono namjerno ili slučajno, ne podliježe nikakvoj odgovornosti. Osim, jasno, moralnoj.