Published On: Uto, lis 8th, 2013

BiH ima najmanji broj djece po ženskoj osobi na svijetu

Bosna i Hercegovina ponovo je među zemljama koje se baš ne mogu pohvaliti statistikom i demografijom. Ovaj put izvještaj francuskog Instituta demografskih studija (INED) svrstao je našu zemlju među ekstremne slučajeve kada je riječ o broju djece po jednoj ženi.

U iscrpnoj studiji za 2013. godinu, iz INED-a predviđaju da će do kraja stoljeća na planeti biti 10 do 11 milijardi stanovnika dok će Indija do 2050. godine preuzeti prvo mjesto kada je riječ o broju stanovnika. Trenutno, Kina je najnaseljenija zemlja svijeta sa 1,3 milijarde stanovnika dok u Indiji živi 1,2 milijarde.

Prema ovom izvještaju, u BiH je u 2013. godini bilo 3,8 milijuna stanovnika. Broj novorođenih osoba manji je od broja umrlih, činjenica koja nimalo nije pohvalna.
Zbog ovoga i još nekih drugih faktora, iz francuskog Instituta demografskih studija predviđaju da će 2050. godine u našoj zemlji živjeti 3,3 milijuna stanovnika.

Na 1.000 novorođenih beba, pet ih umre. Međutim, ono po čemu smo, uz Andoru, jedinstveni u svijetu je broj djece po ženskoj osobi koji iznosi tek 1,2.

Usporedbe radi, u Hrvatskoj i Sloveniji ova brojka iznosi 1,5, a u Srbiji 1,4. Prosjek u zemljama Europske unije iznosi 1,6 djece po ženskoj osobi.

Zbog toga će Europa biti jedini kontinent na svijetu čiji će se broj stanovnika do 2050. smanjiti sa sadašnjih 740 na previđenih 726 milijuna.

U svijetu najveći broje djece po ženskoj osobi ima Niger i on iznosi nevjerojatnih 7,6.

klix.ba