Published On: Ned, ruj 22nd, 2013

BiH i za CDU i za SPD ostaje tek usputna postaja na Balkanu

Ključna članica Europske unije u nedjelju bira novu saveznu vlast. Njemački birači odlučit će hoće li zemljom i dalje vladati Angela Merkel i njezini kršćanski demokrati ili socijaldemokrati koje predvodi Peer Steinbruck. Zadnje predizborne procjene određenu prednost daju kancelarki Merkel i CDU-u iako bi im izbornu pobjedu mogao pomutiti loš rezultat njihovih tradicionalnih partnera – liberala, kao i prelazak dijela narodnjačkih glasača antieuropskoj stranci “Alternativa za Njemačku” (AfD). Iako predizbornom kampanjom u Njemačkoj dominiraju unutarnje, prvenstveno ekonomske i socijalne teme, jasno je da će se rezultati izbora reflektirati i na njemačku vanjsku politiku, uključujući Balkan, gdje Berlin tradicionalno ima snažan diplomatski i ekonomski utjecaj.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i dobar poznavatelj njemačke politike, Sead Turčalo kaže da je teško očekivati neki snažniji zaokret u njemačkoj politici prema BiH bez obzira na ishod izbora. – Njemačka je u pogledu politike prema Zapadnom Balkanu fokusirana ne daljnju stabilizaciju i razvoj odnosa između Srbije i Kosova, dok je BiH samo usputna postaja. BiH je priča o kojoj se u saveznoj vladi, odnosno, njemačkom ministarstvu vanjskih poslova nerado sluša, smatra se dosadnom na što ukazuje i činjenica da Njemačka proteklih godina nije razvila nikakvu ozbiljnu inicijativu u smjeru facilitiranja složene političke situacije u BiH. Kratkotrajnost i neuspjeh inicijative Merkeličinog savjetnika Christopha Heusgena je potvrda toga da je BiH na marginama njemačke vanjske politike – ističe Turčalo. On drži da je strateški cilj Njemačke što manji upliv međunarodne zajednice u bh. politiku i okončanje misije visokog predstavnika. Pri tome uopće nema jasno postavljenih smjernica što nakon toga, te što uraditi u slučaju zaoštravanja situacije. Tomu doprinosi i sama BiH potpunim odsustvom vanjske politike prema bilo kome pa tako i Njemačkoj.

S obzirom da smo premala država da bi kreirali efikasne odnose s Njemačkom. potrebno je da se usmjerimo na pokrajine koje su u proteklom razdoblju pokazivale senzibilnost prema BiH, poput Sjeverne Rajne Vestfalije, te preko njih pokušamo utjecati na snažniji angažman Njemačke koji bi potaknuo reformske procese u BiH – kaže Turčalo. Neke blaže promjene u vanjskoj politici Njemačke moguće je očekivati u slučaju da se nakon izbora stvori velika koalicija CDU-SPD, u kojoj bi socijaldemokrati sigurno dobili resor vanjskih poslova.

večernji