Petak, 19 travnja, 2024

BiH i za CDU i za SPD ostaje tek usputna postaja na Balkanu

Must Read

Ključna članica Europske unije u nedjelju bira novu saveznu vlast. Njemački birači odlučit će hoće li zemljom i dalje vladati Angela Merkel i njezini kršćanski demokrati ili socijaldemokrati koje predvodi Peer Steinbruck. Zadnje predizborne procjene određenu prednost daju kancelarki Merkel i CDU-u iako bi im izbornu pobjedu mogao pomutiti loš rezultat njihovih tradicionalnih partnera – liberala, kao i prelazak dijela narodnjačkih glasača antieuropskoj stranci “Alternativa za Njemačku” (AfD). Iako predizbornom kampanjom u Njemačkoj dominiraju unutarnje, prvenstveno ekonomske i socijalne teme, jasno je da će se rezultati izbora reflektirati i na njemačku vanjsku politiku, uključujući Balkan, gdje Berlin tradicionalno ima snažan diplomatski i ekonomski utjecaj.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i dobar poznavatelj njemačke politike, Sead Turčalo kaže da je teško očekivati neki snažniji zaokret u njemačkoj politici prema BiH bez obzira na ishod izbora. – Njemačka je u pogledu politike prema Zapadnom Balkanu fokusirana ne daljnju stabilizaciju i razvoj odnosa između Srbije i Kosova, dok je BiH samo usputna postaja. BiH je priča o kojoj se u saveznoj vladi, odnosno, njemačkom ministarstvu vanjskih poslova nerado sluša, smatra se dosadnom na što ukazuje i činjenica da Njemačka proteklih godina nije razvila nikakvu ozbiljnu inicijativu u smjeru facilitiranja složene političke situacije u BiH. Kratkotrajnost i neuspjeh inicijative Merkeličinog savjetnika Christopha Heusgena je potvrda toga da je BiH na marginama njemačke vanjske politike – ističe Turčalo. On drži da je strateški cilj Njemačke što manji upliv međunarodne zajednice u bh. politiku i okončanje misije visokog predstavnika. Pri tome uopće nema jasno postavljenih smjernica što nakon toga, te što uraditi u slučaju zaoštravanja situacije. Tomu doprinosi i sama BiH potpunim odsustvom vanjske politike prema bilo kome pa tako i Njemačkoj.

S obzirom da smo premala država da bi kreirali efikasne odnose s Njemačkom. potrebno je da se usmjerimo na pokrajine koje su u proteklom razdoblju pokazivale senzibilnost prema BiH, poput Sjeverne Rajne Vestfalije, te preko njih pokušamo utjecati na snažniji angažman Njemačke koji bi potaknuo reformske procese u BiH – kaže Turčalo. Neke blaže promjene u vanjskoj politici Njemačke moguće je očekivati u slučaju da se nakon izbora stvori velika koalicija CDU-SPD, u kojoj bi socijaldemokrati sigurno dobili resor vanjskih poslova.

večernji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -