HRVATI MORAJU ZAŠTITI MILANOVIĆA OD NAPADA SARAJEVA: Metafora nije uvreda, sloboda govora mora se jamčiti svakome, pa i Predsjednicima EU država

Aberacija, (od latinskog aberratio: skretanje s puta), riječ koju je danas upotrijebio Milanović govoreći o BIH u pravilu znači skretanje, odstupanje od smjera, od općih svojstava, od uobičajenog reda ili norme; ukratko znači zastranjenje.

U pravu , recimo u ustavnom pravu, aberacija može značiti skretanje od istine kako bi se koga dovelo u zabludu:

    • aberratio ictus – promašen udarac, krivično-pravni pojam koji označava radnju u kojoj počinitelj, bez ikakvog vlastitog propusta već zbog vanjskih utjecaja, počini neku drugu povredu (npr. X puca u Y u namjeri da ga ubije, ali metak se odbije od nekog predmeta i slučajno pogodi treću osobu, ili recimo sam sebi pošalje metak, pa to prijavi policiji, da optuži drugu osobu – sjetimo se prešućene afere Reuf-Suljagić);
    • aberratio criminis – zločin koji stjecajem okolnosti mijenja prvotnu namjeru.

Radi se o dakle zajedničkoj imenici koja se ne koristi samo u biologiji u kojoj znači  manju promjenu oblika, građe ili boje u ljudi, životinja i biljaka. Može biti izazvana vanjskim uvjetima (na primjer temperaturom), promjenama na pojedinim kromosomima ili promjenom u broju kromosoma (mutacije).

No predsjednici država kada govore o nekoj zemlji ili društvu sigurno ne govore o biologiji. O mutacijama, nedostatku kromosoma itd.

Prilično je općeusvojeno da je svako izrugivanje nekom tjelesnom nedostatku primitivizam. No valjda je isto tako prilično jasno da kada govori o BIH Milanović ne misli ni na čije tjelesne nedostatke.

No kako su novinari Klix-a promptno osudili Milanovića da vrijeđa BIH jer BIH naziva “aberacijom, iliti poremećajem, zastranjenjem” postavljamo si pitanje jesu li oni normalni?

Je li stvarno pate od nekakvih mozgovnih aberacija?

I to ne zato da im se rugamo nego jer smo zabrinuti za njihove lezije u novinarstvu.

 

Ako se sjetimo da je Klix autor optužbe na Milanovića koji je navodno “poručio Bošnjacima da se peru” Sarajevo, We Have a Problem”.

Uspije li Klix nametnuti opći dojam  u Bošnjaka da im je Milanović poručio da su poremećeni, hrvatski i srpski predstavnici u BIH dužni su predložiti izmjenu kaznenog zakona kojom bi se sankcionirala ova vrsta targetiranja javnih osoba. Jer ovo nije ništa drugo nego stavljanje mete na čelo. Ako milijun ljudi uvjeriš da im je netko poručio da smrde i da su poremećeni to nije ništa drugo nego huškanje na fizičko odstranjenje te osobe. A Klix je dovoljno velik i dovoljno opasan da tako nešto jeste u stanju učiniti.

Milanović nije ništa drugo kazao osim  da je BIH pravni i politički sustav aberativan, da je u njemu nešto zastranilo od onih pravila na kojima je utemeljen, da se pravila ne poštuju jer su neke politike zastranile.

I mnoštvo Bošnjaka , kak običnih tako i političara govore to isto samo u drugom smjeru. Za njih je Ustav BIH aberativan, a poštivanje ustavnih normi danas je čak jedan SDA političar, Mehmedović, nazvao smrću, dok je Bajrović podršku funkcionalnoj BIH i poštivanju Daytona a koja dolazi od Bidena, nazvao “Izdajom”:

Dakle metafore se koriste. I dozvoljene su. I Sarajevo ih razumije.

Osim kada ih izgovara Milanović.

No kako je on hrvatski predsjednik, kojeg Klix ovom vrstom novinarstva pokušava ušutkati, a Hrvati u BIH čine i zakonodavnu vlast, evo im prilike da se obruše na ovu vrstu novinarstva i zaštite  Z.Milanovića , jednog od rijetih RH predsjednika koji vrši svoju ustavnu i ljudsku dužnost. Njega i njegovo pravo na slobodu govora, bez da poslije izgovorene riječi mora trpjeti salve uvreda i paziti kuda hoda.

HDZ više ne može samo slijepo stajati po strane, kao oni bikovi u afričkoj prašumi, i gledati lava , kako im napadaju člana krda. Dok oni nastavljaju pasti travu.

ish l Poskok.info