Published On: Ned, stu 16th, 2014

Bieber: EU je zabrinuta da bi BiH mogla imati destruktivnu ulogu u BiH

Ako njemačko-britanska inicijativa za BiH propadne, siguran sam da EU dugo vremena neće pokazati interes za ovu zemlju, upozorava u razgovoru za Deutsche Welle Florian Bieber, ekspert za jugoistočnu Europu. Po njegovim riječima, prije svega, veoma je važno da je inicijativa došla od dvije važne države članice EU, što joj daje na težini, posebno zbog toga što su Velika Britanija i Njemačka u prošlosti imale sasvim različite poglede na Bosnu i Hercegovinu.

– Važno je primijetiti da su pojedine druge zemlje članice EU, ali također i SAD sudjelovale u ovoj inicijativi, tako da ona ima prilično široku osnovu. Ja smatram da je otvoreno pismo također pozitivan korak, jer se tako izravno komunicira sa bh. javnošću. Mada bih ja želio da je upotrijebljen još jasniji jezik, ali ovo je prvi korak koji se ne oslanja isključivo na elite u BiH – rekao je Bieber.

Najveći nedostatak inicijative, smatra on, je što će je u Bosni i Hercegovini sigurno tumačiti na način da EU snižava kriterije i da odustaje od presude “Sejdić – Finci”.

– Ovdje postoji rizik da pojedini političari u Bosni i Hercegovini to predstave kao pogrešan signal. Odnosno, da ako se dovoljno dugo čeka, može se ići dalje i bez ispunjavanja uvjeta EU.

Upitan po čemu je ova inicijativa nova i što je razlikuje od prethodnih, kaže da je najvažnija razlika u tome da ekonomske reforme stoje u prvom planu i da je priznato nezadovoljstvo stanovništva, koje je bilo vidljivo na prosvijedima u veljači.

– Naravno da ova inicijativa još nije prava strategija, tako da cijeli sadržaj tek mora biti definiran. Tek tada ćemo vidjeti, koliko zapravo inicijativa predstavlja stvarni napredak – kaže Bieber.

Inicijativa također reflektira frustracije Bosnom i Hercegovinom, osjećaj da se i nakon mnogo pokušaja i ponuda skoro ništa nije pokrenulo.

– Ja ne vidim inicijativu kao ultimatum, ali mislim da će spremnost za dalje angažiranje biti smanjena ukoliko incijativa propadne. Pojedine države članice naglašavaju da je EU Bosni i Hercegovini glasno i jasno dala ponudu za članstvo u Uniji, i da isključivo na Bosni i Hercegovini leži da ispuni uvjete. Ako inicijativa propadne, onda sam siguran da EU dugo vremena neće pokazati interes za Bosnu i Hercegovinu – upozorio je Bieber.

U inicijativi se snažno zagovaraju institucionalne reforme na svim razinama države, te najavljuje njihov opsežan plan.

Upitan znači li to da bi moglo uskoro doći do revizije Daytonskog sporazuma, rekao je da je cilj urediti državu tako da može pristupiti EU, ni manje ni više.

– To ne znači da su Bosni i Hercegovini potrebne fundamentalne promjene, već se radi o tome da se jasno definira sve ono neophodno za pristupne pregovore. Važno je da pismo govori o institucionalnim, a ne ustavnim reformama. Iako su dugoročno ustavne reforme važne, prema mom mišljenju, u inicijativi se ne radi o promjeni Daytona, već o stvaranju ili pak reformi institucija, koje će omogućiti pregovore i efikasno donošenje odluka – naveo je Bieber.

Komentirajući i širi kontekst u kojem se ova inicijativa najavljuje, odnosno “budući da ni Rusija ni Turska ne sjede skrštenih ruku u pogledu ambicija prema BiH”, te postoji li kod EU bojazan da bi BiH mogla biti svakim danom dalje od Unije, rekao je da sigurno postoji briga da Rusija zbog zategnutih odnosa sa Zapadom može igrati destruktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini.

– EU polako postaje jasno da bi mogla “izgubiti” zapadni Balkan, ako je perspektiva pristupanja predaleko ili ako sama EU izgleda nezainteresirana – istaknuo je.

Rusija je uskratila podršku Misiji EUFOR u BiH, tvrdeći da međunarodno prisustvo u ovoj zemlji može biti shvaćeno kao “guranje” BiH u pravcu EU. Bieber je ocijenio da Bosna i Hercegovina i glasanje o produžetku mandata EUFOR-a u ovoj zemlji služi Rusiji za to da EU pošalje jasan signal: “Mi vam možemo praviti poteškoće, ako vi nama pravite probleme u Ukrajini”.

Na kraju razgovora je ocijenio da je posao koji predstoji u BiH “ogroman”.

– Naravno da vlade same ne mogu poboljšati ekonomski položaj, regionalni i globalni okviri su također presudni, ali Bosna i Hercegovina reformama može postati atraktivnija za investicije i približavanjem Europskoj uniji može se poboljšati ekonomski položaj. Nažalost, najvažnije stranke ne daju signal da će ozbiljno pristupiti reformama i procesu približavanja EU. Smatram da, ukoliko se nastavi stagnacija u kombinaciji s korupcijom, kao što je bilo proteklih godina, pitanje je vremena kada će doći do novih prosvijeda. Onda bi vladama moglo biti gusto, kao što je to bio slučaj u veljači – zaključio je Bieber.

/Fena/HMS/