Published On: Sri, stu 4th, 2020

BIDENU NAKLONJENI CNN: Utrka je još uvijek neizvjesna, ovo je važno unutar sljedećih 24 do 48 sati

KAKO izborna noć u SAD-u prelazi u izborno jutro, još uvijek više toga ne znamo o rezultatima izbora nego što znamo, piše CNN.

Mada se u ovim izborima aktiviralo više birača nego u zadnjih nekoliko takvih događaja, prvi rezultati zapravo su bili izuzetno predvidljivi. Donald Trump je osigurao pobjede u tradicionalno republikanskim državama, a bivši potpredsjednik Joe Biden postigao je isto u onim državama koje su lojalne demokratima.

Mada je već 4. studeni, još uvijek je uvelike neizvjestan rezultat predsjedničkih izbora i bitke za većinu u Senatu. Na ovih pet stvari bismo trebali obratiti pažnju u sljedećih 24-48 sati:

1) Pojas hrđe (engl. Rust belt)

Od početka kampanje, Biden je svojim glasačima govorio da će ući u Bijelu kuću ako uspije dobiti Michigan, Wisconsin i Pennsylvaniju. No još uvijek nije jasno hoće li Biden osvojiti sve tri države ili samo neke od njih kako bi postigao 270 elektoralnih glasova. U ovom trenutku nema sumnje da sudbine Bidena i Trumpa ovise o rezultatima u tim državama.

2) Stav građana

Kada je većina Amerikanaca, čak i na zapadnoj obali, krenula na spavanje – Biden je vodio u prebrojavanju glasova, ali je, s druge strane, Trump prednjačio u nekoliko ključnih država.

Kako te naizgled kontradiktorne informacije utječu na percepciju građana po pitanju tko će biti budući pobjednik? Ako sudimo prema prošlim izborima, čak i jedan glas više ima ogroman utjecaj na percepciju javnosti u tom pogledu. Stoga je važno imati na umu da će stav javnosti danas ujutro varirati prema tome jesu li više fokusirani na potencijalno veći broj Bidenovih elektoralnih glasova ili na većinu koju je Trump dobio u nekim državama.

3) Trumpove optužbe

Trump je inače vrlo aktivan na Twitteru i često putem tog medija dijeli svoja razmišljanja s javnošću, no bio je relativno tih tijekom utorka navečer. No, ubrzo nakon što se nešto iza ponoći Biden obratio pristašama u Delawareu, Trump se oglasio na Twitteru i optužio protukandidata da želi ukrasti izbore.

“VODIMO, ali oni pokušavaju UKRASTI izbore. Nikada im nećemo dopustiti da to učine. Ne može se glasati nakon što se zatvore birališta!”, napisao je.

Ova objava potpuno je u skladu s njegovim predizbornim porukama u kojima je tvrdio da je mogućnost dopisnog glasanja u urbanim područjima zapravo dokaz namještanja izbora.

Naime, zbog pandemije koronavirusa, velik broj američkih glasača odlučio se na dopisno glasanje te je puno njih (više od 100 milijuna) glasalo tim putem dan prije nego što su se otvorila birališta. To znači da će ovoga puta duže trajati prebrojavanje svih glasova. No, to je dokaz da sustav funkcionira, a ne da je namješten, navodi CNN.

4) Bitka za Senat

Republikanci u Senatu djeluju optimistično jer su, kao što je već spomenuto, rezultati izbora još uvijek neizvjesni. No, izgleda da su danas još uvjereniji u svoju pobjedu nego jučer. Zašto?

Zato što su se dosad stvari razvijale onako kako se očekivalo. Istina, u Coloradu je izgubio republikanski senator Cory Gardner, ali to se dogodilo i demokratskom senatoru Dougu Jonesu u Alabami. Matematički gledano, situacija je jutros ista kao i jučer navečer: demokratima, ako Biden pobijedi, trebaju tri mjesta za većinu, ili četiri u slučaju da izgubi.

5) Sudska tužba

Trump je tijekom vikenda komentirao plan Pennsylvanije da broji glasačke listiće i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

“Čim završe izbori, dovodimo odvjetnike“, kazao je predsjednik.

Još uvijek nije poznato što točno Trumpov odvjetnički tim namjerava poduzeti protiv onih država, poput Pennsylvanije, koje namjeravaju nastaviti s brojanjem glasova do danas navečer, po lokalnom vremenu, ili čak do četvrtka.

Trump se već neko vrijeme koristi prijetnjama sudskom tužbom kako bi zamutio vode ili zastrašio ljude. To, naravno, neće biti tako lako kada je u pitanju zakonitost izbora. Biden i njegov pravni tim oštro će reagirati na svaki pokušaj da se zaustavi prebrojavanje glasačkih listića ili da se oni ponište. A onda će se cijeli problem prebaciti na odvjetnike i suce, kao što se to već dogodilo u predsjedničkoj utrci 2000. godine. Tada je Bushov pravni tim odnio pobjedu koja je tadašnjem guverneru Teksasa omogućila i vodeći položaj u Bijeloj kući. Ostaje za vidjeti tko bi mogao pobijediti u mogućoj predstojećoj pravnoj borbi na ovim izborima, zaključuje CNN.