Published On: Pon, stu 30th, 2020

Bh. ekonomisti pisali MMF-u jer vlast traži 1,5 milijardi KM: “Lažu vas, ne kupujte im ništa”

Grupa ekonomista iz BiH uputili su pismo prema MMF-u, uredu u Sarajevu, a vezano za novi kreditni aranžman koji traže vlasti u BiH. Potpisnici pisma su prof.dr. Svetlana Cenić, dr. DraškoAćimović, Zoran Pavlović, dipl. oecc. mr. sc. Admir Čavalić, mr. sc. Faruk Hadžić
a upućeno je Andrewu Jewellu, rezidentnom predstavniku za BiH Međunarodnog monetarnog fonda.

Pismo bh. ekonomista:

 

Poštovani gosp. Jewell,

Obraćamo Vam se kao grupa ekonomista, koja je duboko zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini vezano za pokretanje pregovora oko dobivanja novog kredita od MMF-a, prema najavama vrijednog 1,5 milijardu KM.

Kao progresivni dio struke, na početku pandemije COVID-a, upozoravali smo da nam slijedi period duboke ekonomske krize i da je potrebna hitna reakcija vlasti kako bi se pomoglo održanju gospodarstva i gospodarskog sustava, uključujući i vanjsko zaduženje, koliko god je potrebno, ali ako će biti usmjereno u konkretne projekte i nužne strukturne reforme, koje mogu dovesti do oporavka naše ekonomije.

Ipak, iz dosadašnjeg iskustva u suradnji s MMF-om, uključujući i posljednje odobrenih 330 milijuna eura putem Instrumenta za brzo financiranje, vidimo da se dobiveni novac usmjerava u tekuću proračunsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi, gdje se vlast čak nije odrekla nepotrebnih izdataka poput onih za nabavke službenih vozila.

Stoga, želimo Vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uvjeti i namjena utroška sredstava.

Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim razinama vlasti, već i prema naprednim lokalnim zajednicama, s konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih poduzeća, unaprjeđenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih poduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću proračunsku potrošnju i financiranje preglomazne i neučinkovite administracije.

Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i MIO sustava, od krucijalne je važnosti i njihovo funkcioniranje ne smije biti dovedeno u pitanje”, stoji u pismu bh ekonomista upućenom MMF-u u BiH.

Podsjetimo, ranije je MMF za N1 potvrdio informaciju da su uveliko počeli pregovori sa bh. vlastima o novom kreditu. Riječ je o jednom od najvećih zaduženja, u iznosu od milijardu i pol maraka.Time će se znatno uvećati vanjski dug zemlje, a veliki dio javnosti smatra da će i taj novac biti potrošen na krpljenje proračunskih rupa i kupovinu socijalnog mira pred sljedeće izbore.