Četvrtak, 18 srpnja, 2024

BEVANDA: O Mostaru trebaju odlučiti Mostarci, a ne da im sudbinu kroje u Sarajevu ili negdje drugo

Must Read

O situaciji u Mostaru, Statutu Grada, ali i o tome kako je živjeti u gradu u kojem izbori nisu održani od 2008. godine, razgovarali smo sa dopredsjednikom Hrvatske republikanske stranke, mostarskim odvjetnikom Slavenom Bevandom.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani 2008. godine. Od tada do danas, u gradu na Neretvi malo toga je urađeno za poboljšanje života građana. Ekonomska situacija je loša, investitori zaobilaze ovaj grad, nemoguće je dodjeljivanje građevinskog zemljišta ili davanje koncesija na državnom zemljištu.

Sve je zapravo krenulo još 2004. godine, kada je tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, pri kraju svog mandata, ukinuo tadašnjih šest opšina i donio Statut Grada Mostara, koji je na snazi i danas. Tada je formirana jedinstvena Gradska uprava, a bivše opštine su pretvarene u izborne jedinice. Tom prilikom su uvedene i nacionalne kvote u Gradskom vijeću, a prema njima nijedan narod ne može imati većinu. Nažalost, ovo rješenje nije za posljedicu imalo politički napredak, već, naprotiv, konstantnu političku krizu i razmirice stranaka, a ceh ovakvog stanja već godinama plaćaju građani Mostara.

O situaciji u Mostaru, Statutu Grada, ali i o tome kako je živjeti u gradu u kojem izbori nisu održani od 2008. godine, razgovarali smo sa dopredsjednikom Hrvatske republikanske stranke, mostarskim odvjetnikomSlavenom Bevandom.

Jedan ste od pravnih stručnjaka članova Radne skupine koja je radila na Statutu Grada Mostara. Možete li nam reći zašto je Mostar i danas grad slučaj i zašto se ovdje ne održavaju izbori?

Radna skupina je imala zadatak da pronađe rješenje za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH, kojom bi se osiguralo održavanje izbora za Gradsko vijeće 2012.god. Bilo je potrebno izmijeniti neustavne i poništene odredbe Izbornog zakona BiH, kako bi se isti usuglasio sa Ustavom BiH i relevantnim međunarodnim konvencijama, čije je povrede utvrdio Ustavni sud BiH.

Mi smo tada dobili prijedloge stranaka koji su bili dosta različiti, većina ih je bila i neustavna. Usuglasili smo se da ne možemo predložiti adekvatno rješenje, jer su prijedlozi stranaka bili previše udaljeni i sve se završilo na tome. Međutim prvenstvenu odgovornost za neodržavanje izbora u Gradu Mostaru snosi Parlamentarna skupština BiH, koja već  više od 5 godina nije u stanju donijeti odgovarajuće izmjene Izbornog zakona BiH, i osigurati građanima Mostara temeljna ljudska prava, odnosno pravo da biraju i budu birani.

Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, već godinama ne uspijevaju postići dogovor o novim pravilima za Mostar. Postoji li mogućnost da će podijeliti Mostar na dvije opštine?

Nažalost, pregovori između ključnih aktera, nisu niti vođeni na način da se provede Odluka Ustavnog suda BiH, nego su sve vrijeme iznošeni prijedlozi o reorganizaciji Grada Mostara, koji su ne samo u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda, nego i sa odredbama Ustava FBiH, a odnose se na Grad Mostar, u čemu je prednjačila SDA.  Podjela na dvije ili više općina, kako to predlažu pojedini ključni akteri, nemoguća je bez izmjene Ustava FBiH, a svjedoci smo da za tako nešto nema odgovarajuće većine u oba doma Parlamenta FBiH.  Uostalom,  građanima Mostara se mora omogućiti da izaberu svoje vijećnike, te da se eventualna reorganizacija Grada raspravi i usvoji u Gradskom vijeću od strane legitimno izabranih vijećnika, a ne putem nekih zakulisnih dogovora u Sarajevu ili negdje drugo.

Kakvo uređenje Mostara Vi vidite i kako to ostvariti?

Mostar mora biti uređen kao i svi drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, te nije problem da se u Mostaru, kao i u drugim gradovima, osiguraju odgovarajući mehanizmi  kojima bi se štitila prava konstitutivnih naroda, kao i pripadnika nacionalnih manjina, ali ne vidim nikakav razlog da se dobra rješenja, kojima se osiguravaju ta prava, ne primijene u drugim gradovima.

Hrvatska republikanska stranka, kojoj pripadam, već je objavila svoje prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao izborni proces za Grad Mostar, te prijedlog Ustavnih promjena kojima bi se osigurala ravnopravnost svih naroda i građana u BiH.

Rješenje vidimo u poštivanju načela Izbornog zakona, odnosno onako kako zakon tretira višečlane izborne jedinice, kakva je grad Mostar. Uvođenjem kompenzacijskih mandata, u skladu s Člankom 1.1.7. i 9. za dodjelu onih mandata u vijeće grada Mostara, koji su predmet odluke Ustavnog suda, omogućio bi se izborni proces u gradu Mostaru, bez ikakve potrebe izmjene Ustava ili nekih većih zakonskih zahvata. Uz netaknute minimalne/maksimalne nacionalne kvote, mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa i indirektnog izbora gradonačelnika, ovo bi bilo i najprihvatljivije rješenje za svakog od konstitutivnih naroda i omogućilo bi održavanje izbora. Naknadno, unutar novoizabranog gradskog vijeća bi se diskutiralo oko uređenja grada Mostara i izmjena Statuta.

Vjerujete li da će se izbori ipak održati ove godine u Mostaru?

Poslije ovakvog izvješća Interresorne grupe Parlamentarne skupštine BiH, teško je očekivati da će Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisati izbore za Gradsko vijeće Mostara u narednom mjesecu.

Ukoliko se ne izmijeni Statut, nazire li se neko drugo rješenje kako bi se lokalni izbori konačno održali i u gradu na Neretvi?

Ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne usvoji izmjene Izbornog zakona,  što se tiče drugih rješenja, moguće je da OHR ponovno nametne izborna pravila za Grad Mostar, ali iz krugova međunarodne zajednice u ovom trenutku se poručuje da je ta odgovornost na domaćim političarima.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani 2008. godine. Koliko je ova činjenica uticala na razvoj grada, privrede, raspoloženje ljudi?

Činjenica da Grad Mostar nema Gradsko vijeće, dovela je do ogromnih problema, jer od 2012. god. u Gradu Mostaru je nemoguće dodijeliti nekom građevinsko zemljište, dati bilo kakvu koncesiju na državnom zemljištu, zbog čega potencijalni investitori zaobilaze Mostar. Ovakvo stanje besperspektivnosti dovodi do toga da veliki broj mladih i obrazovanih napušta Grad, odlazeći u zemlje Europske unije. Posljedice ovakvog stanja ćemo osjećati dugi niz godina.

Jesu li Mostarci usljed ovih političkih previranja podijeljeni?

Ne bih rekao da su Mostarci podijeljeni više nego bilo koji drugi građani u BiH, Mostar je ipak nakon ratnih dešavanja ostao jedini multietnički grad u BiH. Građani su umorni od općeg stanja u koje su dovedeni nebrigom i neradom Parlamentarne skupštine BiH, koja 5 godina nije u stanju usvojiti izmjene Izbornog zakona, te omogućiti da građani Mostara izaberu svoje vijećnike i Gradonačelnika.

Razgovarala Tatjana Čalić l 6yka.com
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -