Published On: Uto, pro 29th, 2020

Bevanda ljut na Cikotića i tvrdi da je premještanje migranata anarhija. Što mislite hoće li Bevanda

”Nema nikakve odluke Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihaća u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom, što Zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju. Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih razina vlasti, ali mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri. Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara, potom smo trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu, a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine”navodi se u izjavi ministra Bevande.

 

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio javnost da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5000 migranata iz Unsko-sanske županije u neperspektivni vojni objekat na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Vlada Federacije BiH, kao i Predsjedništvo BiH imaju pravo da donose odluke o pitanjima za koja su nadležna i da ih dostavljaju Vijeću ministara na izvršenje ako postoji zakonski osnov za to, ali to se ne, ističe Bevanda, radi ad hoc i bez pisanih i protokoliranih odluka niti će se odlučivati mimo procedura bar dok ja odlučujem u Vijeću ministara BiH.

”Pozivam predsjedatelja Vijeća ministara BiH i sve ministre da se drže propisanih procedura i da shvate da nikakve odluke u vidu presedana, kako je danas bilo pokušaja da se odlučuje, neće donijeti pozitivna rješenja nego nove probleme”, navodi Bevanda.

Istakao je da je pitanje migrantske krize i smještaja tisuće migranata veliki izazov da bi neko naprečac proglasio neku odluku i nazvao je preliminarnom.

”Na tu vrstu samovolje i anarhije kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora neću pristati, ali ću doprinijeti u svakom smislu da se ovaj krupan humanitarni i sigurnosni problem rješava u Vijeću ministara BiH sukladno zakonu”kazao je Bevanda.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x