Published On: Uto, pro 16th, 2014

Bevanda: Kina je spremna ulagati u BiH

Vlada Narodne Republike Kine osigurala je osam milijuna dolara granta BiH za izradu mogućih investicijskih projekata koji zanimaju kinesku stranu, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon bilateralnog susreta s premijerom NR Kine Li Keqiangom u Beogradu, gdje danas počinje Treći samit Narodne Republike Kine i zemalja središnje i istočne Europe, koji se održava pod parolom „Novi motor, nova snaga, nova platforma“, javlja Fena.

Bevanda je jedan od 14 premijera država središnje i istočne Europe koji je, uoči samog sastanka, razgovarao s kineskim kolegom, a tokom dana predsjedavajućeg Vijeća ministara očekuju i brojni bilateralni susreti. Bevanda je rekao kako je Keqiangu prezentirao projekte koje će gospodarstvenici iz BiH ponuditi kineskim gospodarstvenicima za potencijalnu suradnju i investiranje, te je kineskom premijeru zahvalio za sve što je NR Kina učinila u BiH da bi se sanirale štete od poplava.

Premijer NR Kine je prvom čovjeku Vijeća ministara BiH prenio zainteresiranost za revitalizaciju pruge Beograd – Sarajevo, energetske projekte kao što su hidrocentrale na Drini, moguća ulaganja kineskih privrednika u prehrambenu i drvnu industriju, dok je Bevanda prezentirao projekte izgradnje dvaju ključnih infrastrukturnih regionalnih projekata od vitalnog značaja za BiH, a to su izgradnja Jadransko-jonske autoceste i nastavak izgradnje autoceste na koridoru VC.

Bevanda je naglasio kako danas neće biti potpisani nikakvi konkretni projekti, jer je na BiH da izradi gotove projekte i proba zainteresirati kinesku stranu za ulaganje.

– BiH je i dalje na raspolaganju kreditna linija iz Kine od deset milijardi dolara. BiH je dobila preferencijalni status iz te kreditne linije, i na nama je da prezentiramo gotove projekte. Moramo imati na umu da je BiH premala, Kina prevelika, i da kinesku stranu zanimaju regionalni projekti, dakle oni projekti u kojima će sudjelovati više država. To je ono što Kina potencira. Nadam se da će u BiH biti dovoljno mudrosti i da će gospodarstvo biti stavljeno u prvi plan, a da će odnosi u regiji i dalje biti relaksirani, pogotovo između BiH i susjeda, rekao je Bevanda.

Na Trećem samitu koji se svečano otvara danas u Beogradu, sudjeluje oko četiri tisuće državnika, gospodarstvenika i novinara.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare