Published On: Uto, svi 21st, 2013

Bevanda: Ekonomija Bosne i Hercegovine pokazuje tendenciju oporavka

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjedavajućeg i ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić razgovarali su danas u Sarajevu s novoimenovanom direktoricom Svjetske banke za BiH Ellen Goldstein o implementaciji tekućih projekata i budućoj suradnji BiH s ovom međunarodnom financijskom institucijom.
Predsjedavajući Bevanda je upoznao direktoricu Goldstein o trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH istakavši da su makroekonomske politike koje provodi Vijeće ministara BiH polučile rezultate i dovele do fiskalne stabilnosti institucija BiH, proračunske discipline i suficita.
Dodao je da i ekonomija Bosne i Hercegovine pokazuje tendenciju oporavka te da se u ovoj godini očekuje projicirani minimalni rast industrijske proizvodnje od jedan posto.
Sugovornici su izrazili zabrinutost trenutnim usporenjem implementacije projekata Svjetske banke u BiH.
Naglašeno je da entiteti moraju nastaviti s dogovorenim reformama kako bi bila osigurana DPL podrška entitetskim proračunima.
Zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da u BiH postoji snažna potreba za ulaganjima u realni sektor jer samo tako možemo ići naprijed, ostvarivati kontinuirani ekonomski rast i generirati nova radna mjesta.
Istakao je da je i reforma zdravstvenog sektora jedan od domaćih prioriteta gdje Svjetska banka može pomoći ekspertizom i financiranjem neophodnih reformi.
Predsjedavajući Bevanda zahvalio je direktorici Goldstein na dosadašnjem angažmanu Svjetske banke u BiH, te izrazio optimizam glede buduće suradnje Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, posebno na projektima poboljšanja energentske efikasnosti, podrške malim i srednjim poduzećima, te stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za investiranje.
Bevanda je naglasio da je Svjetska banka jedan od najvrjednijih partnera Bosne i Hercegovine u reformskim procesima, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
FENA