Srijeda, 24 travnja, 2024

Berton uskratio suglasnost za za održavanje referenduma u Distriktu Brčko

Must Read

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odgovorio je danas na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim se tražila suglasnost supervizora za održavanje referenduma RS na teritoriji Brčko Distrikta BiH za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske.
”Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju suglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko”, izjavio je supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Brčkog Domiću.
Nalog supervizora donesen 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriji Distrikta Brčko mogu održavati isključivo uz prethodnu suglasnost supervizora za Brčko Distrikt u pisanoj formi, te da se provode isključivo pod uvjetima koje odobri supervizor za Brčko Distrikt.
Svrha ove mjere je da se osigura da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PETROV: Posljedni put nudimo HDZ-u da se ispriča zbog Turudića hrvatskoj javnosti

Konferencija za novinare predsjednika Mosta, Bože Petrova, zakazana je za srijedu u 11:30 sati. Očekuje se da će na njoj...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x