Published On: Uto, pro 20th, 2016

BERLIN SLAVI NEZNANOG JUNAKA 'Više od kilometra je pratio ubojicu i pomogao policiji da ga uhvati u parku Tiergarten'


Njemačka policija još uvijek taji identitet čovjeka koji je s kamionom ubio 12 osoba na božićnom sajmu u Berlinu. Njemački mediji špekuliraju da se radi o migrantu iz Pakistana ili Afganistana, a najdalje je otišao Berliner koji je bez upitnika objavio da je terorist Afganistanac koji je u Njemačku stigao u veljači. U svakom slučaju više informacija saznat ćemo u 13 sati kada je berlinska policija najavila press konferenciju.
Ipak, policija je rano ujutro potvrdila da je napad izveden s namjerom. Još uvijek ne koriste riječ terorizam, ali sada su stvari puno jasnije…
Glasnogovornik berlinske policije opisao je i što se događalo nakon što je kamion konačno stao. Ubojica je u tom trenutku istrčao iz kamiona i počeo bježati prema slavnom parku Tiergarten, ali iza sebe nije primijetio neznanog junaka koji ga je pratio i alarmirao policiju.
– Policija ga je sustigla kod Slavoluka pobjede. Hrabri svjedok je nazvao policiju nakon što ga je pratio više od kilometra. Vozaču kamiona vjerojatno je bio plan nestati u mraku parka, ali srećom nije uspio – rekao je Winfried Wenzel usput potvrdivši da je u kamionu pronađeno mrtvo tijelo poljskog državljanina.
On je bio originalni vozač kamiona koji je prevozio čelik iz Italije u Berlin. Vlasnik poljske firme, prenose njemački mediji, rekao je je kamionom trebao upravljati njegov rođak, inače vrlo odgovorna osoba.
– Kontakt s njim smo izgubili oko 15 sati. Pretpostavljam da je netko ukrao kamion, a da se mom rođaku nešto dogodilo…
Nažalost, pretpostavke su bile točne.
Nekoliko sati poslije poljska web stranica money.pl objavila je da je kompanija ipak uspjela doći do nekih informacija pomoću satelitskog praćenja.
– U 15.44 netko je pokušao upaliti kamion, Idućih sat vremena ništa se nije događalo. Sljedeći pokušaj paljenja uslijedio je u 16.52 i motor je radio sve do 17.37. Međutim, vozilo se nije pomicalo. U međuvremenu bilo je još nekoliko pokušaja paljenja, a kamion je počeo voziti tek u 19.34 – rekli su iz kompanije potvrdivši da vozač time nije pokušao paliti motor da bi ugrijao kabinu.
– Ne, drugi sistem služi za grijanje kabine. Očito je netko prvi put zasjeo u kamion, te nije imao pojma kako ga pokrenuti prenosi Jutarnji list.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>