Berisha: Albanofobija kruži Balkanom kao sjenka

Premijer Albanije i predsjednik Demokratske stranke Sali Berisha u obraćanju na Forumu mladih Demokratske stranke izjavio je kako je nacionalno pitanje glavno pitanje stranke na čijem čelu se nalazi.
“Nacionalno pitanje je u osnovi programa Demokratske stranke. Albanofobija, ili strah od Albanaca, danas kruži regijom Balkana kao sjenka. U prošlosti su nas naši susjedi tretirali kao građane drugog ili trećeg reda. Nisu htjeli prihvatiti Albance kao slobodan narod”, kazao je Berisha.
Napomenuo je da su danas Albanci složeniji i ujedinjeni nego ikada ranije u prošlosti.
“Etnički teritorij Albanije treba da bude u nacionalnoj svijesti svakog Albanca. Svatko zna naš cilj, a to je jačanje i kohezija albanske nacije. Mi danas djelujemo kao jedna snažna nacija”, istakao je premijer Albanije., javio je dopisnik agencije Anadolija.
Istakao je da su u nedavnoj prošlosti postojali ozbiljni programi i pokušaji da se istrijebi albanska nacija.
“U prošlosti su susjedi nasrtali na nas kako bi podijeli albansku teritorij i kako bi je u potpunosti uništili. Međutim, danas je sve drugačije. Danas je i Kosovo slobodno. Ali pored svega, nudimo susjedima priliku za dijalog i suradnju”, kazao je Berisha.