Published On: Čet, tra 8th, 2021

Benjamina Karić jednoglasno izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić (SDP) za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je članica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a predložena je nakon što se iz utrke povukao Bogić Bogićević. Ona je kandidatkinja koju je podržalo 15 vijećnika iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ona je izabrana jednoglasno s 26 glasova “za”.

Benjamina Karić rekla je da joj je ovo velika čast i da će učiniti sve da opravda povjerenje vijećnika.

“Trebamo učiniti sve da odgovorno vodimo ovaj grad. Zahvaljujem se dosadašnjem gradonačelniku Abdulahu Skaki za sve ono što je pozitivno uradio za grad Sarajevo. Želim da budemo tim, da služimo Sarajevu, njegovim građankama i građanima. Ljubav treba da nam bude motiv. Ljubav prema Sarajevu treba biti vodilja. Voditi grad znači imati rauzmijevanje za potrebe stanovnika. Sarajevo je grad koji poznaje cijeli svijet. Mi naše civilizacijske vrijednosti dijelimo s drugima u regiji, svijetu. Mi smo dio europske civilizacije i želimo razvijati svestrane odnose sa svim gradovima, i poticati razvijanje odnosa u našem susjedstvu, jer to je bilo i ostaje prepoznatljivo obilježje Sarajeva kao kosmopolitskog grada. Ne smijemo zaboraviti Sarajevo je europski, kosmopolitski grad”, rekla je Karić u svom prvom obraćanju.

Poručila je da je Sarajevo antifašističko, civlizacijsko i građansko, Sarajevo je nepokoriv grad i ne odustaje od toga.

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. godine u Sarajevu, a, kako piše Klix.ba, izjašnjava se kao Ostali.

Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica ove stranke. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje, napisali su iz SDP-a u predstavljanju Karić kao kandidatkinje za gradonačelnicu.

Benjamina Karić naslijedit će Abdulaha Skaku (SDA) i postati 39. osoba na čelu Sarajeva i tek druga žena./HMS/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>