Published On: Uto, lip 1st, 2021

Benčić u Otvorenom: HDZ je prvih 20 minuta Dnevnika, na koji tretman se žalite?

Gosti u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u su bili Branko Bačić iz HDZ-a, Sandra Benčić iz Možemo, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, Zlatko Komadina, SDP-ovac koji izabran za župana primorsko-goranskog, i IDS-ov Tulio Demetlika, novoizabrani zamjenik istarskog župana.

Raspravljali su o rezultatima lokalnih izbora.

Prvi potezi nakon pobjede Tomaševića

“Kao što smo i najavili, startamo s revizijom i analizom štetnih ugovora i rekonstrukcijom Gradske uprave. Uspostavit ćemo sustav pomoći oko obnove nakon potresa. To se nije događalo do sada. Osigurat ćemo mobilne timove i financirati projektnu dokumentaciju ljudima”, kaže Benčić.

“Plenković je s pravom rekao da je HDZ postigao kolosalnu pobjedu”, kaže Bačić. “Jedino se kroz prizmu točnih podataka može reći kakva je pobjeda HDZ-a”, rekao je.

“Ovi izbori su potvrda rada vlade”, tvrdi. “HDZ je na izborima u skupštinama osvojio 30 posto, to je na razini rejtinga stranke”, rekao je Bačić i dodao da vlada surađuje sa svima bez obzira na to tko je na vlasti.

“HDZ je od 4 velika grada osvojio samo jedan, teško da je kolosalno”, rekao je Komadina. Kaže da je SDP zadovoljan njegovom pobjedom, ali da se sad na izborima biraju ljudi, a ne stranke.

Peternel: Domovinski pokret je jedini antipod Možemo u Zagrebu

“Škoro je osnovao Domovinski pokret prije 14 mjeseci. Na lokalnim izborima je Škoro ušao u drugi krug. Od četiri grada, DP je u dva ušao u drugi krug. Škoro je dobio više glasova nego na predsjedničkim izborima. Jedini smo antipod Možemo u Zagrebu. Osvojili smo Vukovar, koji je važan HDZ-u. Važan smo faktor u skupštini Splitsko-dalmatinske županije”, rekao je Peternel o uspjehu Domovinskog pokreta.

“U Istri se dogodilo veliko iznenađenje. Neki gubici nas nisu iznenadili. I dalje smo najstabilnija i najjača stranka u Istarskoj županiji”, kaže Demetlika.

“Građani od IDS-a očekuju puno”, kaže.

“IDS je ipak gubitnik s obzirom na to što je imao. HDZ je isto gubitnik. SDP nije izgubio ni dobio”, kaže Komadina. HDZ se počinje rastakati, tvrdi.

“Mi se i dalje pitamo tko je pobjednik. Moje kolege nemaju ni trećinu jedinica koje ima HDZ”, kaže Bačić.

“Nismo pobijedili u Splitu, ali jesmo u Osijeku”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina ga pita što je bilo na Korčuli, na kojoj je rođen Bačić.

“Nisam zadovoljan stanjem na Korčuli”, odgovorio je Bačić. Kaže da nije jednostavno pobjeđivati iz mandata u mandat.

Benčić: Na ovim izborima su nastale pukotine koje će se širiti

“Ovo je bespredmetno, moramo se ispričati gledateljima. Pitanje je što su dobili građani. Dobili su nadu da je promjena moguća. Trendovi pokazuju da su građani počeli vjerovati u mogućnost promjere i da je klijentelistički model moguće srušiti. U Pazinu je naša kandidatkinja imala manju prednost za drugi krug. Međutim, kad su građani vidjeli da je promjena moguća, izašli su u većem broju i izabrali nju. Na ovim izborima su nastale pukotine koje će se širiti i stvoriti mogućnost promjene na idućim izborima”, kaže Benčić.

“Vi govorite o promjenama i nekom valu. Sad bismo mi trebali biti u ofenzivi, a HDZ je dobio većinu”, kaže Bačić.

“Zašto je onda premijer nervozan?” pita Benčić.

“Govorio je o nejednakom tretmanu”, kaže Bačić.

“Pa vi ste prvih 20 minuta svakog Dnevnika, o kakvom tretmanu govorite?” kaže Benčić.

“Skandalozan je tretman platforme Možemo”, kaže Peternel. “Na televizijama su se urednici natjecali tko će više glorificirati čelnike Možemo”, kaže Peternel. “Pogotovo je to bilo na RTL-u”, kaže.

Bačić: Da smo loše prošli na izborima, oporba bi u saboru tražila da se raspišu izbori

“Složio bih se da su izbori visoko personalizirani. Diljem Hrvatske kad obnašate vlast, ne mogu proći svi mandati da ne budu građani nezadovoljni. Ali to kompenzirate na drugom mjestu”, kaže Bačić.

“HDZ je svoje rezultate postigao u petoj godini vlade. Da smo loše prošli na izborima, oporba bi u saboru tražila da se raspišu izbori”, tvrdi Bačić.

Peternel tvrdi da DP nije pomogao platformi Možemo. Kaže da njihova kampanja nije bila prljava, nego konstruktivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da nisu bili ideologizirani.

“Mi smo prvi put vidjeli ono što je bilo kod Trumpa ili Vučića. Agencije su otvarale lažne portale i blatile kandidate. U naše ime su slali poruke za vrijeme izborne šutnje. Bilo je niz laži i neistina na tim novim portalima koje vode braća Macan, koji su na platnom spisku DP-a. Tražit ćemo sudski epilog. Što građani misle o tome, jučer su vam rekli”, kaže Benčić.

“Čuli smo brojne optužbe, a to je 0.001% onog od čega smo se ogradili. Iznijeli smo brojne brojke od kojih se nitko nije ogradio. Nikad nisam primio lipe iz HHO-a”, kaže Peternel.

“Znamo i tko vas je plaćao”, kaže Benčić.

Komadina: Pobjednik svakih izbora su građani

“Pobjednik svakih izbora su građani. Najlakše je biti oporba, kad ste na vlasti, morate rješavati probleme. Stranke su u problemima jer nisu riješile kadrovske probleme. Treće stranke redovito propadaju”, kaže Komadina.

“IDS nije zadovoljan, dobili smo žuti karton. To nam je opomena da budemo bolji. Istra je pokazala da smo na boljem nivou i da u Istri nije bilo prljave kampanje”, kaže Demetlika.

Peternel se slaže s Komadinom da su građani pobjednici. Tvrdi i da treba paziti da svi imaju isti medijski tretman.

Benčić je zahvalila građanima koji su glasali za Možemo. “Pristup koji ćemo pokazati može pokrenuti val u Hrvatskoj”, kaže. Na pitanje voditeljice je odgovorila da ne želi biti premijerka.

“Nakon krize trebamo usmjeriti Hrvatsku u pravom smjeru, građani su glavni arbitar”, kaže Bačić.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x