Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Beč s novom vladom Kurz-Strache skreće prema istoku

Must Read

Domaćin je sastanka europske desnice u Pragu Tomio Okamura, japansko-moravski čelnik pokreta Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovanog 2015., piše Silvije Tomašević za Zagrebački Večernji list,

Okamura je rođen 1972. u Tokiju. Otac mu je napola Japanac, napola Korejac, a majka Moravka. Svojom protuislamskom politikom osvojio je nevjerojatan broj glasova (10,6%) premda se računa da u Češkoj ima između tri i 20 tisuća muslimana, što je gotovo zanemarivo u odnosu na više od 10 milijuna stanovnika. Japanac tumači Česima kako se treba boriti protiv islama! Drugi sudionik desničarskog skupa u Pragu nizozemski je desničar Geert Wilders. Njega i u Nizozemskoj, kao i na izletima izvan zemlje, mora čuvati policija jer je, nakon što je Kuran usporedio s Hitlerovim Mein Kampfom 2007., dobio prijetnje smrću. U Prag je pozvana i Marine Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte, koja bi htjela voditi Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) u čijem se sastavu u Europskom parlamentu nalaze desničarske i ksenofobne stranke iz Bugarske, Slovenije, Poljske… No, kako piše Le Figaro, Marine Le Pen neće se kandidirati na europskim izborima 2019.

Na sastanak u Prag Japanac Okamura pozvao je i britanski UKIP, talijansku Sjevernu ligu, njemački AfD, austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ)… A upravo je u Beču desničarski FPÖ ušao u vladu mladog pučanina (ÖVP) Sebastiana Kurza. Stranka FPÖ dobila je ministre unutarnjih i vanjskih poslova te obrane, a potpredsjednik vlade njezin je čelnik Heinz-Christian Strache. Nova crno-plava austrijska koalicija skreće prema istoku, odnosno državama tzv. Višegradske skupine koje odbacuju bilo kakvu imigraciju.

Desničarske stranke namjeravaju se ujediniti, ali prema dosadašnjem držanju, teško će ostvariti jedinstvenu i zajedničku platformu. Ujedinjuju ih antiislamski stavovi te ideja nacionalnog suvereniteta, ali i o tome imaju različita mišljenja i planove.

Nastaje osovina Beč – Prag – Varšava koja se udaljuje od temeljnih europskih vrijednosti. Bit će zanimljivo vidjeti austrijsku vladu na djelu i koliko će ona utjecati na kretanja u drugim državama EU.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -