Published On: Pet, kol 13th, 2021

BDP po stanovniku u BiH je prošle godine iznosio trećinu prosjeka EU

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći, u prošloj godini iznosio je 33 posto prosjeka EU, pokazuju rezultati Europskog programa uspoređivanja cijena.

Isti rezultati pokazuju da je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći lani iznosila 43 posto prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 37 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je više od dva i pol puta iznad prosjeka EU, a to se djelimično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među zemljama članicama EU, sa 111 posto iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, nizozemska, Austrija, Švedska i Njemačka, svaka s BDP-om po stanovniku većim od 20 posto iznad prosjeka.

Zemlje čanice EFTA – Švicarska, Norveška i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 60, 42 i 25 posto iznad prosjeka EU, Belgija, Finska i Francuska ostale su zemlje članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU, a slijedi ih Velika Britanija.

Malta, Italija i Češka imaju nivo BDP-a po stanovniku manji od 10 posto ispod prosjeka EU, Slovenija, Litvanija, Cipar, Estonija i Španjolska imaju BDP po stanovniku između 10 i 20 posto ispod prosjeka Unije.

BDP po stanovniku Portugala, Poljske, Mađarske, Latvije, Rumunjske i Slovačke manji je od 30 posto ispod prosjeka, dok Hrvatska, Grčka i zemlja kandidat Turska imaju BDP po stanovniku manji od 40 posto ispod prosjeka.

Bugarska se nalazi na 45 posto ispod prosjeka EU, a slijede je zemlje kandidati Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH, kao potencijalni kandidat i Albanija.

Osim 27 zemalja članica EU, u analizu su uključene i tri zemlje članice EFTA, zatim Velika Britanija, zemlje kandidati za članstvo u EU – Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, te BiH kao zemlja potencijalni kandidat./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare