Published On: Mon, Oct 13th, 2014

BBC: Pojedini dijelovi zemlje teže neovisnosti od Sarajeva

Svjetski mediji su jednaki u svom izvještavanju nakon izbora u Bosni i Hercegovini – nacionalne stranke vode u podijeljenoj zemlji.

Težnja za poslom i etničke tenzije obojili su Opće izbore u BiH, piše britanski BBC dodajući da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokoj razini.

Pojedini dijelovi zemlje teže neovisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Europe, piše BBC.

Britanski mediji podsjećaju i na prosvjede iz veljače koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi.

– Ništa ne funkcionira u ovoj zemlji, rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP dodajući da je ovo bila posljednja prilika za buđenje naroda.

Dodaje da se čelnici tri etničke skupine nisu uspjeli dogovoriti oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njezino članstvo u Europskoj uniji. Takvo ponašanje političara uzrokovalo je da BiH bude na začelju prosperiteta u regiji, piše AFP.

Raspoloženje u državi je općenito loše, a jučerašnji izbori najvjerojatnije neće donijeti ništa novo, piše Deutsche Welle.

Glas Amerike piše kako nacionalne stranke koje vode na osnovu ranog prebrojavanja glasova vide različitu budućnost države. Također, nastavak prebrojavanja će najvjerojatnije donijeti rezultat „šarenog“ sastava državnog parlamenta, što će po pravilu usporiti kreiranje vlasti.

ABC Portal