Published On: Pet, sij 2nd, 2015

BBC O BIH: Zemlja sa najvećom stopom nezaposlenih mladih koja mora u EU

”Ako pitate da se vidite s predsjednikom BiH, odmah ćete dobiti protupitanje ”Kojeg predsjednika želite vidjeti”. Želite li vidjeti predsjednika Bošnjaka, Hrvata ili Srba?”, navodi se u tekstu britanskog BBC-a koji se pozabavio političkim prilikama u BiH i problemima njezinih stanovnika.

BBC navodi kako su prosječne plaće u BiH manje od 400 eura i da su oni koji rade među sretnicima. BiH ima najveću stopu nezaposlenih mladih u svijetu i šest od deset mladih ne mogu naći posao.

BBC navodi kako građani za nastale probleme krive političare koji zarađuju četiri puta više od prosjeka. Građani optužuju političare za korupciju, nepotizam i upitne privatizacije.

Važne odluke o gospodarstvu, zdravstvu, pa čak i o rodnom listu se ne donose zbog neslaganja entiteskih lidera.

”Svaka od strana može iskoristiti promjenu Daytona kako bi pokušali ostvariti ratne ciljeve. Ja sam protiv toga”, rekao je Mladen Ivanić, član predsjedništva BiH.

“Srbi će pokušati ostvariti neovisnu Republiku Srpsku. Bošnjaci bi htjeli jednu vladu, predsjednika i parlament. Hrvati će pokušati postići treći entitet. A onda ćemo se izgubiti”, rekao je Ivanić.

BBC se osvrnuo na val prosvjeda koji se dogodio u veljači prošle godine, ali i ulozi međunarodne zajednice.

”BiH građani očekuju mnogo od međunarodne zajednice”, rekao je Valentin Inzko.

Unatoč teškom stanju BiH političari streme prema Europskoj uniji. ”Moramo biti tamo”, rekao je Ivanić.

Bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare