Published On: Pon, kol 13th, 2012

Bavarska traži neovisnost od Berlina

Bavarska neovisnost – kaže se “poticaj dalekosežnog osamostaljenja” koje bi, sukcesivno, vodilo otcjepljenju od Njemačke – od jučer je politička tema broj jedan u Münchenu iu Berlinu.

Vatru secesionizma, kako dnevnik “Die Welt” titulira bavarsku inicijativu za (još) širom autonomijom, raspirio je Vilfrid Šarnagl, –  čuvar pečata bavarske posebnosti. U komentaru za njemački tjednik “Fokus” pozvao je, kaže sunarodnjake, dakle Bavarce, na otcjepljenje od Savezne Republike Njemačke.

Šarnagl, nacionalno politički savjetnik Kršćansko-socijalne unije, sestrinske stranke vladajućih demokršćana Angele Merkel, i dugogodišnji “mentor” legendarnog bavarskog premijera Franza Josefa Straussa pojasnio je, eks katedra, kako bi njegov naum trebao biti realiziran.

“Vrijeme je velikom narodnom referendumu (o otcjepljenju)”, zaključio je i dodao: “Bavarci moraju očuvati svoje suvereno i demokratsko pravo na samoodlučivanje. Dužni su prema sebi, prema povijesti i prema potomcima, da povrate pravo na nacionalno opredjeljenje – izgubljeno u stapanju s umjetnim, nametnutim strukturama savezne države. “

Ideja o otcjepljenju ima duge sjene. Bavarski povjesničari se rado pozivaju na tisućljetnu tradiciju, a radikali među tamošnjim nacionalistima sanjare o “rekonstitucija” Velike Bavarske. U desetom i jedanaestom stoljeću Bavarska je obuhvaćala dijelove današnje Austrije na istoku i jugoistoku, s izuzetkom vojvodstva Babenberger, tada zvanog Marka orijentalis ili ostarih. Uz Tirol, Salzburg, Štajersku i Korušku, Bavarci su upravljali Krajinom (današnja Slovenija) i Istrom. Sjeverno su se u izvjesnim razdobljima trinaestog stoljeća prostirali do Brandenburga, a na zapadu su, uz Rajnu, dopirali do tadašnjih “regija” Nizozemske i Frizija …

Rekonstrukcija Velike Bavarske, naravno, nije predmet današnjih političkih, odnosno separatističkih težnji. Bavarci bi, po Šarnaglu, i ne samo po njemu, bili zadovoljni “malom ali nezavisnom” državnom tvorevinom. Današnja Bavarska, po površini najveća pokrajina, a po broju stanovnika druga po veličini pokrajina Njemačke raspolaže teritorijem od sedamdesetak tisuća četvornih kilometara i broji 12,5 milijuna stanovnika – po Šarnaglu sasvim dovoljno za opstanak u ujedinjenoj Europi, ili mimo nje. “Ako jedna Grčka opstaje u svojoj samostalnosti, ako sa 22 zastupnika u Europskom parlamentu zagovara vlastite interese – zašto to ne bi mogla i Bavarska”, pita Šarnagl.

Prema statističkim podacima iz 2010. godine, naime 0,23 posto Bavaraca otvoreno zagovara otcjepljenje, dok su daljnjih 16 posto stanovnika za “značajno proširenje” postojeće autonomije.