Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Bavarska traži neovisnost od Berlina

Must Read

Bavarska neovisnost – kaže se “poticaj dalekosežnog osamostaljenja” koje bi, sukcesivno, vodilo otcjepljenju od Njemačke – od jučer je politička tema broj jedan u Münchenu iu Berlinu.

Vatru secesionizma, kako dnevnik “Die Welt” titulira bavarsku inicijativu za (još) širom autonomijom, raspirio je Vilfrid Šarnagl, –  čuvar pečata bavarske posebnosti. U komentaru za njemački tjednik “Fokus” pozvao je, kaže sunarodnjake, dakle Bavarce, na otcjepljenje od Savezne Republike Njemačke.

Šarnagl, nacionalno politički savjetnik Kršćansko-socijalne unije, sestrinske stranke vladajućih demokršćana Angele Merkel, i dugogodišnji “mentor” legendarnog bavarskog premijera Franza Josefa Straussa pojasnio je, eks katedra, kako bi njegov naum trebao biti realiziran.

“Vrijeme je velikom narodnom referendumu (o otcjepljenju)”, zaključio je i dodao: “Bavarci moraju očuvati svoje suvereno i demokratsko pravo na samoodlučivanje. Dužni su prema sebi, prema povijesti i prema potomcima, da povrate pravo na nacionalno opredjeljenje – izgubljeno u stapanju s umjetnim, nametnutim strukturama savezne države. “

Ideja o otcjepljenju ima duge sjene. Bavarski povjesničari se rado pozivaju na tisućljetnu tradiciju, a radikali među tamošnjim nacionalistima sanjare o “rekonstitucija” Velike Bavarske. U desetom i jedanaestom stoljeću Bavarska je obuhvaćala dijelove današnje Austrije na istoku i jugoistoku, s izuzetkom vojvodstva Babenberger, tada zvanog Marka orijentalis ili ostarih. Uz Tirol, Salzburg, Štajersku i Korušku, Bavarci su upravljali Krajinom (današnja Slovenija) i Istrom. Sjeverno su se u izvjesnim razdobljima trinaestog stoljeća prostirali do Brandenburga, a na zapadu su, uz Rajnu, dopirali do tadašnjih “regija” Nizozemske i Frizija …

Rekonstrukcija Velike Bavarske, naravno, nije predmet današnjih političkih, odnosno separatističkih težnji. Bavarci bi, po Šarnaglu, i ne samo po njemu, bili zadovoljni “malom ali nezavisnom” državnom tvorevinom. Današnja Bavarska, po površini najveća pokrajina, a po broju stanovnika druga po veličini pokrajina Njemačke raspolaže teritorijem od sedamdesetak tisuća četvornih kilometara i broji 12,5 milijuna stanovnika – po Šarnaglu sasvim dovoljno za opstanak u ujedinjenoj Europi, ili mimo nje. “Ako jedna Grčka opstaje u svojoj samostalnosti, ako sa 22 zastupnika u Europskom parlamentu zagovara vlastite interese – zašto to ne bi mogla i Bavarska”, pita Šarnagl.

Prema statističkim podacima iz 2010. godine, naime 0,23 posto Bavaraca otvoreno zagovara otcjepljenje, dok su daljnjih 16 posto stanovnika za “značajno proširenje” postojeće autonomije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -