Published On: Sri, tra 27th, 2022

BAUK: Zašto bih kritizirao Milanovića? Ja imam pozitivno mišljenje o njemu

 

Hrvatska bi trebala zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH na način koji odgovara Hrvatima. Jedna je od poruka koju je predsjednik Zoran Milanović izgovorio više puta u svojim nastupima proteklih dana, dakako između salvi izjava o udbašima, generalima itd. A onda se i obrušio na Sloveniju. Ako bi Slovenija blokirala ulazak Hrvatske u Schengen, Hrvatska bi joj mogla poslati – migrante.

S obzirom na to da je predsjednik Republike definitivno i službeno jedan od sukreatora hrvatske vanjske politike, zanimalo nas je što vodeće oporbene stranke u Saboru misle o ovim političkim porukama predsjednika Milanovića, jer na prvi pogled se doimaju kao zagovaranje metode ucjene u hrvatskoj vanjskoj politici, te, kakav je stav tih stranaka o temama o kojima predsjednik Milanović nedvojbeno ima vrlo radikalan stav.

Arsen Bauk iz SDP-a smatra da se ne radi ni o kakvoj najavi “ucjene”, nego kaže da je predsjednik Republike “jasno i bjelodano obznanio svoje vanjsko-političke prioritete, pa je sada vrijeme da i Vlada objavi svoje vanjsko-političke prioritete – i da se onda oni usklade.”

“Ono što sam ja shvatio iz njegova govora: on je postavio vanjsko-političke prioritete, on smatra da je pitanje položaja Hrvata u BiH toliko visoko na ljestvici prioriteta, pa i do te mjere da Hrvatska iskoristi svoje pravo, a to je da ne ratificira bilo koji zakon u Saboru. To je pitanje jesu li nam Hrvati u BiH više na ljestvici od primanja Finske i Švedske u NATO”, kaže Bauk u izjavi za Net.hr.

A kako će se postaviti SDP? Je li SDP spreman blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO ako izborni zakon u BiH neće biti riješen u korist Hrvata kako to želi Milanović?

“To u ovom trenutku nije tema. Niti je proveden postupak za prijam Finske i Švedske u NATO, niti je u Sabor došao Vladin prijedlog zakona. Kada ta tema bude na rasporedu, onda ćemo se postaviti kako mislimo da je to ispravno. Što se tiče zakona, znam da su se takvi zakoni potvrđivali jednoglasno, ili uz poneku iznimku ako netko ima anti-NATO stav. A SDP nema anti-NATO stav”, odgovorio je Arsen Bauk.

Ne smatra ni da je predsjednik Milanović pretjerao u porukama prema Sloveniji. “Milanović je govorio o hrvatskoj policiji, o tome da ona postupa – kako postupa – zato da bi ispunila uvjete za Schengen, a ako se Hrvatskoj onemogući ulazak u Schengen, zato jer je neka zemlja odlučila ucjenjivati Hrvatsku zbog nečeg trećeg, nije li logično da motivacija hrvatske policije ne bude tako velika, da prestane izgarati oko toga da migranti dospiju do te zemlje? Nije li to zakon spojenih posuda?”, obrazlaže Milanovićeve poruke Arsen Bauk. Za njega i dalje, unatoč brojnim agresivnim izjavama, nije upitna podrška SDP-a prema njegovu vanjskopolitičkom kursu.

“Predsjednik Republike je izabran kao predstavnik SDP-a i ako postoji konstantni prijepor između SDP-a i Vlade Andreja Plenkovića koja se neprestano sukobljava s izabranim predsjednikom republike, nije li logično da SDP stane na stranu svog kandidata, izabranog predsjednika Republike? To je prirodan položaj. I morao bi se dogoditi tektonski poremećaj razine 7 stupnjeva po Richteru pa da promijenimo svoj stav. Ove verbalne eskapade sigurno nisu ta razina da bismo prestali podržavati predsjednika Milanovića. Uostalom, nije se uzalud predstavljao kao predsjednik “s karakterom”. Podsjećam također da Zoran Milanović upravo kod glasača SDP-a uživa najveću potporu”, kaže Bauk.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
22 dana prije

I mi imamo pozitivno misljenje o Milanovicu.
Svakodnevno nas zabavlja svojim budalastinama.
Svakim novim danom Hrvatska ima nekog novog neprijatelja zbog njegovih nebuloza.
Ruski pijun.
Klaun.

Dama
Dama
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
22 dana prije

Kakav ruski piun te tvoje nebuloze su iste kao u Americi za vrijeme hladnog rata su sve one koje je trebalo kompromitirat i udaljit sa javne scene optuživali da su komunisti.te im priređivali suđenja i saslušanja.Zato prijatelju nije sve onako kako Plenki i HDZ kažu.

Last edited 22 dana prije by Dama
HR BanKulin
HR BanKulin
Šta ti kažeš na ovo?  Dama
22 dana prije

Muslimanska propaganda je jadna i očajna to se da primjetiti zbog toga što koriste starinske i istrošene metode i svima su uočljive!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
22 dana prije

Šta tebe briga za Hrvatsku.Drži se bosne i gledaj kako ćeš se riješiti mudžahedina u njoj.
Zabavi se ti svojim budalaštinama,okani se ti tuđih.

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
22 dana prije

Neznalica! Ne kritizira ga Bejiha već muslimani…..nepismeni bukuzi!