Published On: Pon, lip 5th, 2017

Bashar Al-Assad: “Ako Zapad prestane podržavati teroriste, najgore je iza nas”

“Sirijski rat i stvari idu u pravom smjeru”, za indijsku televiziju WionTV je izjavio je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, nakon niza vojnih uspjeha njegove vojske, posebno proteklih nekoliko tjedana.

Prema sirijskom lideru, ako Zapad i druge zemlje prestanu davati veliku podršku ekstremistima, možemo reći da je u ovom sukobu “najgore prošlo”, prenosi The Independent.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, nakon niza uspjeha njegove vojske, kojoj su ključni saveznici Rusija i Iran, rekao je “kako je u sirijskom ratu najgore prošlo i da stvari idu u pravom smjeru, jer će  njegove snage pobijediti teroriste”.

“Ako Zapad i druge zemalja, kao i njihovi saveznici i marionete, prestanu pružati veliku potporu ovim ekstremistima, siguran sam da je najgore iza nas”, rekao je Assad.

Britanski list navodi kako se njegova vojska ne bori samo protiv terorista “Islamske države”, nego i kurdskih snaga i drugih koje su se pojavile tijekom takozvanog “Arapskog proljeća”, odnosno, protiv takozvanih “pobunjenika” koje podržavaju zapadne vlade.

Tijekom prošle godine i prve polovice 2017. su vladine snage vratile kontrolu nad velikim područjima zemlje, uključujući i grad Aleppo.

Međutim, tvrdnja lista The Independent “kako se sirijska vojska bori i protiv prodemokratskih kurdskih YPG snaga” dolazi u trenutku kada je vlada u Damasku s kurdskim zapovjednicima navodno sklopila sporazum prema kojem će Kurdi sirijskoj vojsci dozvoliti da pošalje pojačanja i borce u grad Qamishli, strateški grad i bazu na sirijsko-turskoj granici na sjeveroistoku zemlje, a Damask će Kurdima dozvoliti da preko teritorija kojeg kontrolira vlada svoje borce iz izoliranog kantona Afrin prebace u područje Raqqe, gdje su kurdske snage pojačale napade na uporište takozvane “Islamske države”.

Vijest o dogovoru Assada i sirijskih Kurda je prenijela neovisna medijska platforma Aleppo24. Ova vijest službeno još nije potvrđena ni od strane vlade u Damasku, kao ni od glasnogovornika kurdskih snaga, ali otvoreni sukobi između sirijskih u kurdskih snaga nisu zabilježeni još od kolovoza 2016. u Hasaki i 2015. između lokalnih provladinih NDF snaga i kurdskih YPG i Asayish milicija. Nakon tada dogovorenog primirja nije zabilježen nijedan incident između sirijske vojske i Kurda na sjeveru zemlje.