Published On: Pon, lip 7th, 2021

BAŠ NEPRISTOJNO: Na biračko mjesto došao je s odsječenom glavom u rukama

Na biračkom mjestu u meksičkom gradu Terrazas del Valle nezapamćeni incident – čovjek je upao i bacio odsječenu ljudsku glavu, priopćile su lokalne vlasti.

Nakon toga je pokušao pobjeći s mjesta, no lokalne vlasti nisu priopćile je li čovjek uhićen. U blizini su našli plastičnu vreću s odsječenim dijelovima tijela, javlja Reuters.

Meksikanci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na parlamentarnim i na lokalnim izborima koji su test na sredini mandata za predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Birališta su se otvorila u 8 sati po mjesnom vremenu, a pravo glasa ima 95 milijuna Meksikanaca koji biraju novi Zastupnički dom, oko 20.000 pozicija na lokalnoj razini i 15 od 32 guvernera, prenosi 24sata.hr.

Prve procjene rezultata na “izlasku s birališta” trebale bi se objaviti odmah nakon zatvaranja birališta.

“Živjela demokracija!”, uzviknuo je predsjednik Lopez Obrador (67) pošto je ubacio svoj glasački listić u kutiju nedaleko od predsjedničke palače, u središtu Ciudad de Mexica, bez drugih komentara.

Izbori su važan ispit za njega jer želi zadržati većinu u Zastupničkom domu.

“Posrijedi je, ni više ni manje, nego budućnost Meksika”, ocijenila je Pamela Star, profesorica na sveučilištu Južna Kalifornija, istaknuvši da “birači trebaju odlučiti između dviju predodžbi o budućnosti Meksika: reforma Lopeza Obradora ili povratka na staru politiku”.

Britanska konzultantska tvrtka Capital Economisc navodi u izvješću svojim klijentima da su “ovi izbori referendum za Lopeza Obradora”.

Ovo je “najvažniji i najsloženiji dan u zadnjih trideset godina”, rekao je predsjednik nacionalnog izbornog povjerenstva Lorenzo Cordova.

Premda je Meksiko među zemljama najteže pogođenim koronavirusom, mogućnost kažnjavanja aktualne politike koja je prije samo nekoliko mjeseci bila stvarna, sada je neizvjesnija zbog slabljenja zdravstvene krize, pokazuju ankete.

Lopez Obrador uživa potporu javnosti od 60 posto i premda bi njegova stranka MORENA mogla izgubiti nekoliko zastupničkih mjesta, očekuje se da će zadržati većinu dovoljnu za provedbu reforma.

Ova zemlja sa 126 milijuna stanovnika prijavila je dosad gotovo 229.000 umrlih od covida-19. Stopa smrtnosti je četvrta na svijetu u apsolutnim brojevima i 19. na 100.000 stanovnika.

Lopez Obrador koji se predstavlja kao perjanica borbe protiv korupcije u Meksiku, izabran je 2018. na šest godina zahvaljujući programu socijalnih reforma.

“Moramo i dalje podupirati one u vlasti”, rekao je za AFP Jorge Hernandez, 52-godišnji konobar u meksičkome glavnom gradu./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x