Published On: Čet, stu 8th, 2018

Bartulica: Pitanje je tko će profitirati, birači bi mogli okriviti demokrate za ignoriranje bitnih problema američkog naroda

U šumi medijskih izvješća i komentara o američkim izborima izuzetno je važno staviti iste u širi povijesni kontekst kako bi se moglo nešto objektivno zaključiti. Jedno je sigurno: odaziv birača je bio vrlo visok što upućuje na činjenicu da su konzervativni, kao i lijevi birači bili jako motivirani da se njihov glas čuje. Profesor Stjepo Bartulica napravio je za Centar za obnovu kulture izvještaj o dosad medijski najpraćenijim ‘midterm’ izborima u novijoj američkoj povjesti.

1. Nije se dogodio ‘plavi val’ (boja demokratske stranke je plava, republikanske je crvena).

Mnogi su očekivali da će demokrati osvojiti veći broj mandata i preuzeti oba doma Kongresa, dakle, Zastupnički dom i Senat, ali to se nije dogodilo.

Prema zadnjim procjenama, demokrati će ukupno osvojiti oko 30 mandata u Zastupničkom domu, što će im osigurati većinu, ali to je upola manje u odnosu  ukupno 63 mandata koje su republikanci osvojili 2010. god., nakon dvije godine mandata bivšeg predsjednika Obame.

Dakle, sasvim je uobičajeno da stranka koja drži Bijelu kuću loše prođe na izborima na pola mandata.

Međutim, republikanci su ipak osvojili dodatna 3 mjesta u Senatu i time povećali svoju većinu s 51 na 54 mjesta, što se može smatrati velikom zaslugom predsjednika Trumpa koji se posljednjih dana založio za kandidate koji su bili u teškoj borbi a na kraju tijesno pobijedili.

Ovo je prvi put od 1970.god. da je stranka aktualnog predsjednika izgubila mandate u Zastupničkom domu ali osvojila mandate u Senatu.

2. Kavanaugh učinak

Način na koji su se demokrati nedavno odnosili prema sucu Brett Kavanaugh, čiju su reputaciju htjeli uništiti lažnim optužbama, izazvao je zgražanje konzervativnih birača. Demokratski senatori koji su glasovali protiv njega a dolaze iz država u kojima Trump uživa veliku popularnost i posljedično nisu dobro prošli.

Demokrati nisu računali da će njihov pokušaj prljave eliminacije uglednoga suca ujediniti desne birače koji su bili dodatno motivirani da kazne to ponašanje. U ovome trenutku predsjednik Trump uživa još veću podršku u Senatu, što će mu omogućiti lakše postavljanje sudaca na savezne sudove pa eventualno i u Vrhovni sud.

3. Novac nije presudan

Demokrati su potrošili rekordnih 70 milijuna dolara u kampanji za senatora Teksasa i svejedno izgubili. Njihov kandidat Beto O’Rourke imao je podršku mnogih poznatih osoba iz Hollywooda i mainstream medija, ali sve mu to nije bilo dovoljno da pobijedi Teda Cruza.

Slično se dogodilo u utrci za guvernera vrlo važne države Floride gdje je Andrew Gillum izgubio, iako je i Obama nastupao za njega posljednjih dana kampanje.  Demokrati su na kraju izgubili neke utrke u kojima su više potrošili te imali prednost gotovo cijelo vrijeme. Ova činjenica će mnogima ostaviti gorak okus u ustima.

4. Trumpove šanse za novi mandat su značajno porasle

Trump će se morati suočiti s novom situacijom da njegova stranka više ne kontrolira sva tijela u Washingtonu.

Veliko pitanje je da li će uspjeti, primjerice, dobiti sredstva za nastavak izgradnje zida na granici s Meksikom. Mnogi predviđaju razdoblje disfunkcionalnosti u kojemu se ništa konstruktivno neće dogoditi. Realno je očekivati da će demokrati otvoriti nove istrage oko Trumpove poslovne prošlosti ili oko odnosa s Rusijom.

Međutim, veliko je pitanje tko će na kraju politički profitirati jer bi birači mogli okriviti demokrate za ignoriranje i nerješavanje bitnih problema američkog naroda.

Za Trumpa je zapravo veći problem kako povratiti povjerenje birača iz velikih urbanih sredina koji su mu okrenuli leđa na ovim izborima. Demografske skupine mlađih birača i žena su u mnogim utrkama presudili u korist demokrata.

Trump će morati pronaći novi način da vrati njihovo povjerenje jer se čini da jak ekonomski rast i pozitivni trendovi nisu bili dovoljno jaki argumenti za značajan broj  birača, napisao je Stjepo Bartulica za Centar za obnovu kulture. 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare