Published On: Pon, stu 29th, 2021

BARBARIĆ: Ne znam koliko je pametno ići u izborni ciklus s nereguliranim pravilima, politike centralizma i separatizma vode raspadu BiH

Pročelnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. Dražen Barbarić u Intervjuu na Federalnom radiju govori o diplomatskoj ofenzivi SAD i Europske unije kako bi se postigao dogovor oko izmjena Izbornoga zakona. Odgovara i na pitanja: Je li realno da se postigne dogovor o izmjeni Izbornoga zakona u izbornoj godini, što je budućnost Bosne i Hercegovine, te o unitarističkim i separatističkim silnicama unutar političkog života države.

U Intervjuu kojega je dao Mirjani Topić Landeka, profesor Barbarić komentira i zatrovanost javnoga prostora, te ulogu medija u prenošenju informacija koje unazađuju procese u zemlji.

”Po svemu sudeći došlo je do sinergijskog učinka gdje su Amerikanci preuzeli primat u diplomatskom pritisku, a EU je simbolički ušla u tu vrstu diplomatske osovine jer zapravo budućnost Bosne i Hercegovine je neraskidivo vezana od bilo kakve Eu kakvu ćemo imati u budućnosti. Ako se u ovom trenutku stvar ne razriješi bojim se da ćemo propustiti, neću reći povijesnu, ali jako dobru priliku i nisam siguran kad ćemo opet doći na dnevni red kod ovako ozbiljnih međunarodnih aktera”, prokomentirao je prof. Barbarić ponovno dolazak Matthewa Palmera i Angeline Eichorst.

Temelj suvremene bh. državnosti je američki proizvod, to nikada ne treba smetnuti s uma, kaže prof. Barbarić napominjući kako to zaboravljaju i političari, novinari pa i politički analitičari. ”Ovakvo uređenje BiH je preklopna točka i američke i ruske geopolitičke vizije i u onom trenutku donošenja Daytonskog sporazuma, a samim tim i Ustava, ali i sadašnjeg trenutka i tu nema velikih razmimoilaženja”, kazao je Barbarić odgovarajući na pitanje o drugačijim geopolitičkim silnicama sada i prije dvadeset godina.

Centralističke i separatističke silnice, bez obzira koliku stvarnu političku moć imale ili neku vrstu međunarodne potpore, uzele su previše maha i rastočile i onaj dio državnosti koji je nakon Daytona stvoren, smatra prof. Barbarić.

”Često se u Sarajevu zaboravlja da je onaj dio koji je državni, a Srbi ga nazivaju zajedničke institucije, nedejtonska kategorija u smislu da smo stvorili institucije koje nisu postojale: zajedničke oružane snaga, Upravu za neizravno oporezivanje, te represivne i sigurnosne organa. Sve je to nekakav naknadni proces gdje se stvarao politički kompromis. I takve stvari su dovedene u pitanje zbog dvaju vektora: separatističkog i unitarističkog. Ovaj središnji vektor, oblik federalizma i unutarnje rekompozicije, ne govorim o komadanju države i dezintegraciji, je zapravo sidro spasa ove države i izgleda da su Amerikanci i američke diplomate skužili tu veoma važnu stvar. Ako vektor separatizma i unitarizma vuku na potpuno druge strane, nema ništa od države Bosne i Hercegovine, a federalistička silnica u ovom momentu je još preslab, jer je vođena od političkih predstavnika najmalobrojnijeg naroda i ne može pretegnuti ni na jednu stranu. Ali u ovome trenutku on je ključ za razrješenje ovih suprotstavljenih silnica i za opstanak države i stvaranje funkcionalnog političkog sustava i stabilnih institucija vlasti. Mislim da je to novi momentum koji su Amerikanci odlučili poduprijeti.

Odgovarajući na pitanje o mogućem pomjeranju roka za donošenje izmijenjenog Izbornog zakona prof. Barbarić odgovara: ”Nama rokovi apsolutno ništa ne znače, rok je kao horizont, što se više približite, on se izmakne. Mi se onda uhvatimo novog horizonta misleći da je konačan, a on se opet izmakne. Mi imamo visoku stopu tolerancije na nepoštivanje rokova, što možda u ovom slučaju nije loša stvar s obzirom u kakvoj državi živimo. Ipak, izgleda da su stvari negdje zapele. Da su rovovske pozicije, bez obzira koliko se u jednom momentu činilo da su se približile i svele na tehničko pitanje, čini mi se da smo se opet vratili na sukobljavanje oko načela i to nije dobra stvar. Ona može u potpunosti zakomplicirati. Ni u jednoj demokratskoj državi nije pametno, pa na kraju krajeva ni demokratski, mijenjati izborna pravila u izbornoj godini, ali mi nemamo drugu opciju. Ne znam koliko je pametno ići u izborni ciklus s nereguliranim pravilima, kao da počnete nogometnu utakmicu, a da ne znate koliko igrate i koja su pravila, tko je pobjednik i na kojem principu se daju žuti i crveni kartoni. Puno bi opasnije bilo da se ne donesu izborna pravila pogotovo kada su u pitanju izbrisana pravila koja je donio ustavni sud, nego da se Izborni zakon izmijeni u izbornoj godini”.

Kazao je i kako je javni i politički prostor kontaminiran i zatrovan, te da su mediji odigrali prljavu ulogu. ”Nikad nismo živjeli u lošijim međunacionalnim odnosima, bazična komunikacija među političkim elitama nikada nije bila gora. Živimo u nekoj vrsti muljevitog prostora u kojemu je jako teško vidjeti dno, kamo li izlazak iz te situacije”, kaže prof. Barbarić.

O tome što je budućnost Bosne i Hercegovine on kaže: ”Ukoliko pretegne separatistički vektor imate raspad države, što nije realno. Ukoliko pretegne unitaristički, opet je velika opasnost od raspada države, a neće se stvoriti nekakav izmaštani državljanski narod, kako se često govori, nego će se stvoriti jedna nacionalna skupina koja će državu tretirati kao svoju nacionalnu državu. S druge strane imat ćete dvije velike manjinske nacije, ustvari jednu manjinsku, srpsku, naciju i jednu nacionalnu manjinu, u ovome slučaju Hrvata kao najmalobrojniji narod i nije jasno kud bi to odvelo”, kaže prof. Barbarić te zaključuje ”Federalna rješenja s ozbiljnim konsocijacijskim elementima u domovima naroda i na simboličkoj razini u Predsjedništvu BiH. Tek tada možemo govoriti o relaksaciji odnosa i pustiti sustav da prodiše. Kad se riješe pitanja izbornog zakonodavstva i kad se malo ohlade glave i smire političke strasti, i prođe vremena, treba stvoriti mjesto za federalizam i onda vidjeti može li nas to odvesti u stabilniji politički poredak”.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
1 godina prije

Ne znaš ? Pa što se onda javljaš za riječ?

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Ma reci ba ne postujemo dogovor Tudjman milosevic iz Karadjordjeva jer je ARBIH odbranila Bosnu i Bosnjake..Bosnu smo podijelili ali nismo pobili i raselili Bošnjake….priča o unitarizmu i bošnjačkom mala srpskom rušenju JUGE u malom je za koze i magarce u jugozapadnoj Bosni

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

jarane ba odleprsaj u fildzan

cobre
cobre
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

majke ti samo mi reci šta je tkz.armija uradila osim što je pobila civile u srednjoj Bosni

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Izašli ste 95g sa 17% možeš misliti koji pobjednici…..bijedi i fukari drugo ne preostaje nego da se laže i tješi a na terenu druga priča!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Vitina smeće izdajnicko jebala ti pusickamahnu

HŽV
HŽV
1 godina prije

A sada je uvazeni profesor mogao pricati bez da ga itko prekida, upada u rijec, i slicni voditeljski “trikovi” na ftv. eeee moj profesore da ste istinski profesor predstojnik studija na filozofskom, nikakav novinar ni na ftv ni na CNN ne bi vas mogao izbaciti iz takta oduzeli vam rijec prekinuti misao i slicno.

Derim
Derim
1 godina prije

Vasi snovi o raspadu BiH se niksd nece ostvariti.
Vasa svakodnevna nadanja i tlapnje u tom pogledu su toliko prozirni i smijesni.
Cak ne mozete niti sakriti svoje zelje.🤣
Nadajte se,besplatno je.🤣

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Polahko, počeli ste shvaćati, ne svi-ali dio jeste. Dobro za početak.

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Podjeljeno je muslimaymune,osvrni se malo oko sebe no još,na samom koncu treba razdvojiti ključna i bitna ministarstva ali i to uskoro!

Mexico
Mexico
1 godina prije

Ne znam čemu gnjojite i pokušavate spasit ovu ružnu spodobu od protektorata jer izbora nejma i neće ih ni biti dok imamo muslimane u konfederaciji!