Published On: Sri, ožu 20th, 2019

Banski dvori pozdravili kaznu doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću

Hrvatska vlada pozdravila je kaznu doživotnog zatvora koje je Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu izreklo Radovanu Karadžiću uz žaljenje što nije utvrđena i njegova odgovornost za druge zločine i genocid u BiH niti je ostvareno povezivanje s političkim i vojnim vrhom tadašnje SR Jugoslavije pod vodstvom Slobodana Miloševića.

“Prizivno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove  (MICT) ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora”, piše u priopćenju služba za odnose s javnošću hrvatske vlade.

“Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima”, piše u priopćenju.

Hrvatska vlada drži da je današnja presuda još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti.

“Stoga izražavamo žaljenje što Prizivno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike”, navodi se.

“Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u prizivnom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića”, stoji u priopćenju.

Danas izrečenom presudom Radovan Karadžić je sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja, piše Vlada.

Prizivno vijeće je “potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare