Published On: Sri, lip 22nd, 2016

BANKARICA MINIRALA ISTRAGU: Javila Mamićima da im USKOK provjerava račune

Riječ je o potezu što ga bankarica, budući da je bila upozorena, nije smjela napraviti jer je tako umalo minirala istragu.

Bankarica koja je Mamićima odala detalje iz tajne uskočke istrage što je prethodila uhićenju šefa Dinama i njegova brata u srpnju prošle godine čime se počeo rasplitati kriminal u tom klubu, i sama će se uskoro naći na optuženičkoj klupi.

Računi u Hypo banci

Istražujući moguće malverzacije Zdravka Mamića putem transfera igrača čime je, kako se sumnja, izvukao više od sto milijuna kuna iz Dinama, DORH je banci poslao zahjtev kojim traži podatke o njegovim računima. Tražila se, kako se naknadno ispostavilo, i provjera računa njegova brata, ali i igrača sa čijih je računa novac podizan i predavan Mamiću.

Zahtjev za provjeru Mamićevih računa u banku je došao u svibnju prošle godineFoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

U isto vrijeme provjeravano je i financijsko poslovanje tvrtke u vlasništvu Marija Mamića, koji je vodio sportsku agenciju koja je stajala iza transfera nekih Dinamovih igrača.

Trag novca

Među ostalim, sumnja se da je dijelom novca što ga je od Dinama kao polovinu iznosa od odštete za transfer u Tottenham dobio Luka Modrić, Vanja Mamić, bivša supruga Zorana Mamića, platila stan u Zagrebu. Osim toga, oko 3,5 milijuna uplatila je na svoj račun, dok je Mario Mamić na račun Zdravka Mamića prebacio nešto manje od 700 tisuća kuna. Na račun Marijana Primorca, poduzetnika bliskog Mamiću, uplaćeno je 3,6 milijuna kuna, a Zoran Mamić od dijela Modrićeva novca platio je porez na nekretninu u Gospiću.Vanja Mamić

Dijelom novca od transfera Luke Modrića Vanja Mamić kupila je stanFoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Te i slične transfere novca što je iz Dinama izvučen uz pomoć aneksa ugovora o transferu Luke Modrića poreznici su utvrdili u rujnu 2010. godine, kao i u srpnju i kolovozu 2011. godine. Sve se to odigravalo na šalterima u Hypo banci.

Zahtjev USKOK-a

Zoran Mamić je, kako se sumnja, iz Dinamove blagajne posudio 24 milijuna, da bi zatim dio tog iznosa posudio svom bratu, te nećaku Mariju koji je pak dio novca uložio u nekretninu na Tuškancu. Iznosi od po sto tisuća kuna raspoređeni su na račune tvrtki u vlasništvu obitelji Mamić, među ostalim i na račun Mamić nautice, te tvrtke Aqua MM.

Međutim, kada je 13. svibnja prošle godine dopis kojim su se tražile provjere svih tih transakcija stigao u ruke 41-godišnje I. P., voditeljice poslovnice Hypo banke u kojoj su Mamići imali otvorene račune, osumnjičeni čelnik Dinama i njegova obitelj odmah su za to doznali.

Dužna čuvati tajnu

“Optužena je zahtjeve DORH-a dala na uvid osobi na koju se oni odnose, iako je u dostavljenim zahtjevima upozorena prema odredbi članka 206.f  Zakona o kaznenom postupku da je postupanje tijekom izvida tajno, te da je dužna kao tajnu čuvati sve činjenice i podatke koje je saznala iz dostavljenog zahtjeva kao i da odavanje tajne predstavlja kazneno djelo”, objašnjavaju iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Zato će sada bankarica svoje poteze objašnjavati na sudu. Optužnica ju tereti za povredu tajnosti podataka, a zakon za to kazneno djelo predviđa kaznu i do tri godine zatvora.

Ime ove bankarice je i na popisu svjedoka koji će biti ispitani u procesu protiv Zdravka Mamića. Riječ je o optužbama za izvlačenje novca iz Dinama, te poreznoj utaji njegova brata Zorana. Postupak je, zbog sumnji u Mamićevu bliskost sa sucima na Županijskom sudu u Zagrebu, prebačen u Osijek, no još nije započeo.

Sloković, Mamić, Prodanović