Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Balkan mirniji od mnogih regija, ali postoje određene prijetnje

Must Read


Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Sarajevu da je Balkan mirniji od mnogih drugih regija u svijetu, ali da treba biti svjestan da postoje određene prijetnje.
U obraćanju medijima prije gostovanja na sesiji Kruga 99 o temi “Izazovi sigurnosti u BiH” Moore je rekao da je i nasilni ekstremizam problem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim zemljama svijeta.
– Postoji ogromna razlika između retorike, poput one u predizbornim kampanjama, i realnosti i još uvijek sam optimist po pitanju razvoja i unapređenja ove regije – istaknuo je Moore.
Dodao je da politička sigurnost ovisi od Ustava i okvira u kojem se BiH nalazi, da postoje mnoge uspješne državne agencije na različitim razinama, a da mnogi ljudi žive svoje živote bez utjecaja političke retorike.
Moore je kazao da je BiH upravo dobila Upitnik Europske komisije što ipak predstavlja napredak, ostvaren usprkos njenom kompliciran uređenju.
Upitan da prokomentira nedavne izjave hrvatske predsjednice o Bosni i Hercegovini, Moore je rekao da je uvjeren da će BiH, zajedno sa susjednim zemljama, moći odgovoriti na sve prijetnje i probleme koji su zaista prisutni ovdje, kao i drugdje.
Naglasio je da vjeruje da su vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji, u odnosu na situaciju od prije 20 godina, okrenute miru i stabilnosti u BiH i u cijeloj regiji.
Prije početka današnje sesije Kruga 99 upriličena je komemoracija bivšem predsjedniku te asocijacije Vlatku Dolečeku koji je preminuo prije dva dana./Večernji.hr/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -