Published On: Sat, Dec 9th, 2017

BAKIR ZA STATUS QUO Yee s Čovićem i Izetbegovićem odvojeno razgovarao o izmjenama Izbornog zakona

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović odvojeno su razgovarali s Hoytom Yeem, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović i Yee razgovarali o političkoj situaciji u BiH koja je, kako je priopćeno iz Čovićeva ureda, “usložnjena u proteklom razdoblju”. Ocijenjeno je da je “u cilju zaustavljanja negativnih trendova nužno uložiti krajnji napor kako bi se ojačalo povjerenje i postigao konsezus oko rješavanja primarnih reformskih pitanja, u čemu BiH uživa punu potporu SAD-a.”

Ocijenjeno je da je u cilju zaustavljanja negativnih trendova nužno uložiti krajnji napor kako bi se ojačalo povjerenje i postigao konsezus oko rješavanja primarnih reformskih pitanja, u čemu BiH uživa punu potporu SAD-a.

Za potrebe stabiliziranja prilika, unapređenja vladavine prava, funkcionalnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine osobit naglasak je stavljen na značaj izmjena Izbornog zakona u smislu primjene načela jednakosti i legitimnog predstavljanja, priopćeno je iz ureda Predsjedatelja Predsjedništva BiH.

I u razgovoru s Bakirom Izetbegovićem Yee je naglasio potreba nastavka provedbe reformi.

O izmjenama izbornoga zakonodavstva Ye je razgovarao i s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.  Izetbegović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, upoznao Hoyta Yeea sa stavom da nije optimista u pogledu izmjena rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, naglašavajući da će to pitanje biti moguće riješiti nakon izbora, a na tragu Fileovog modela, u okviru provedbe  presude po apelaciji Sejdić – Finci.

Izetbegović s američkim dužnosnicima

Izetbegović je, navedeno je u priopćnju, izrazio potrebu i spremnost da se riješi pitanje izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, naglasivši da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratska načela i najviše standarde ljudskih prava. Istaknuo je da su te izmjene ograničene i uokvirene potrebom poštivanja Ustava Federacije BiH, odlukom Ustavnog suda BiH, kao i reduciranim brojem izaslanika u Domu naroda.

U izaslanstvu su, uz Hoyta Briana Yeea, bili i Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH, Kathleen Larkin, desk časnica za BiH, te Craig Conway, voditelj Političkog odjela Veleposlanstva SAD-a u BiH./HMS/