Published On: Pet, ožu. 15th, 2019

BAKIR: Hrvatska neka pojasni Bandićevo djelovanje

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnje sjednice stranačkog organa da osuđuje teroristički čin u Novom Zelandu i da je zabrinut jer je bio inspiriran zločinima Radovana Karadžića.

Potom je brzo prešao na temu formiranja vlasti sa SNSD-om i s HDZ-om, kazavši da je SDA zainteresirana za Ministarstvo financija.

Osim za Ministarstvo financija na državnom nivou, zainteresirani su za Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

“SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara”, rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova.

“Od pregovaračkog tima tražimo da do 24. ožujka završi sve pregovore kako bi se na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, 25. ožujka, mogle donijeti konačne odluke o koalicijama”, kazao je Izetbegović.

Naveo je da je predugo HDZ držao Ministarstvo financija i da je vrijeme da sada preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Pregovore za državni nivo vlast potrebno je nastaviti na nivou delegacija. U delegaciju SDA uključiti članove Kolegija Stranke koji su u aktualnom sazivu Vijeća ministara BiH”, kazao je on.

Kada je riječ o pregovorima koji se odnose na federalni nivo vlasti, Izetbegović je kazao da je potrebno uključiti članove Kolegija SDA koji su aktualnom sazivu Vlade FBiH.

“Sudjelovanje u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu s učešćem koalicijskih partnera u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja”, rekao je on.

Naveo je da su razočarani većinom parlamentaraca u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji su odbili da raspravljaju o četničkom okupljanju u Višegradu.

“SDA zahtijeva da Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu”, poručio je Izetbegović.

Nadalje je kazao da je SDA zaprepaštena informacijama koje je iznio ministar Dragan Mektić, a koji se odnose na podmetanje dokaza u režiji hrvatskog konzula Ivana Bandića.

“SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju.

Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu Vladi Republike Hrvatske i zatraži  stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli”, istaknuo je on.

Izrazio je zabrinutost što je teroristički akt u Novom Zelandu bio inspiriran četničkom ideologijom i zločinima Radovana Karadžića.

“Izražavam sućut obiteljima ubijenih”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.