Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

BAJRAMSKA HUTBA Reisu-l-ulema Kavazović: Naše ime je Bošnjak, a jezik bosanski

Must Read

Klanjanjem Bajram-namaza u džamijama Bosne i Hercegovine i svijeta danas je počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama. Centralna bajramska svečanost za Bosnu i Hercegovinu održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu je po prvi put od kad je izabran na tu dužnost u studenome prošle godine održao reisu-l-ulema Husein ef.. Kavazović

Reis Kavazović istako je da je danas 1. Dan Ševala 1434. hidžretske godine prvi dan Bajrama koji dolazi nakon što su tijekom ramazana ispunjene obveze posta koji je kruna svih ibadeta te da je Bajram ruho posta čiju vrijednost samo Allah zna.

Istaknuo je da je život muslimana u učvršćivanju života zajednice. Zajednice koju čine džamije, škole, sveučilišta, muzeji, knjižnice …

On je podsjetio da zdravlje zajednice ovisi od vjerskog i moralnog odgoja čovjeka.

Reis-l-ulema Kavazović u jutrošnjoj bajramskoj hutbi je rekao da su muslimani u prošlosti bili poznati po borbi protiv onih koji ugrožavaju prava drugih te je pozvao na zagovaranje čestitosti, morala.

On je istakao da muslimani žele živjeti u miru sa svojim susjedima u BiH koja je njihova domovina.

– O zemlji se brine. Domovina se voli. Približava se popis stanovništa. Bosna je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše ime je Bošnjak, a naš jezik je bosanski. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod, plemenit i širokogrud, svjestan svog identiteta. Neka uvijek u našim dovama budu naši šehidi, koji su položili svoje živote za ovu divnu zemlju-rekao je reis Kavazović.

Pozvao je na solidarnost i brigu o ljudima u nevolji, slabima, siromašnim, bolesnim, na pružanje potpore i prilike mladima, na sklapanje prijateljstava.

– Zalažem se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, au čemu je šteta očita. Pozivam vas da drugog dana Bajrama posjetimo šehitluke, iu zajedničkoj dovi se prisjetimo šehida i njihove žrtve – poručio je reisu-l-ulema Husein ef.. Kavazović dorade hutbu čestitkom-Bajram šerif mubarek olsun!

Nakon klanjanja Bajram-namaza vjernici su jedni drugima čestitali Bajram, koji se inače ne čestita dok ne završi Bajram-namaz.

U Sarajevu se u džamijama javno obilježava Bajram i klanja Bajram-namaz od dolaska Gazi Husrev-bega. I još od tad džamija u kojoj se održava centralna svečanost je Gazi Husrev-begova džamija.

Inače postoji legenda po kojoj je unuk sultana Bajazita II, Gazi Husrev-beg, carski vezir i sandžak-beg bosanski, gradio džamiju za sebe ali i za cara.
I tad je sadašnju Carevu džamiju namjenio sebi, a Gazi Husrev-begovu caru.

Međutim car je pomislio da će on bolju džamiju sagraditi za sebe pa je tako zatražio da nesuđena Gazi Husrev begova džamija postane Careva.

I tako su džamije zamijenile nazive. A Gazi Husrev-begova džamija od tada pa do danas ostade džamija u kojoj se održavaju sve najznačajnije svečanosti vezane za život muslimana u BiH.
Fena

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -