Published On: Pet, stu 1st, 2013

AZEM VLLASI Na sjeveru Kosova vlada psihoza vanrednog stanja

PRIŠTINA – Realno je očekivati ​​incidente na sjeveru Kosova na dan izbora , jer tamo vlada psihoza izvanrednog stanja , smatra politički analitičar Azem Vllasi tri dana uoči lokalnih izbora na Kosovu , 3. studenog . ” Može biti ekcesa , može biti problema , i dok se sve ne završi veliko je pitanje da li će tamo uopće izbori biti priznati kao regularni ” , kaže Vllasi u razgovoru za Anadolu Agency ( AA ) . On ističe da je bio žestok pritisak onih koji su protiv izbora i da je zato teško prognozirati kolika će biti odaziv na sjeveru .

” Izluđuju Srbe tamo pozivima da ne izađu , pa pozivima da izađu , ali će u zadnjem trenutku , vjerujem , mnogi prelomiti , pa će odaziv biti ipak iznad očekivanog nivoa . Ankete pokazuju oko 20 posto , a ja , ipak , mislim da će biti veća . U zadnjem trenutku mnogi će prelomiti i vidjeti da moraju okrenuti zajednici u kojoj žive i da makar svojim glasom doprinesu da ih u naredne četiri godine vode oni , koje smatraju da su najbolji ” , smatra Vllasi .

On , međutim , procjenjuje da će južno od rijeke Ibar izlaznost Srba , 3. studenog , biti od 40 do 50 posto . Prema njemu , kampanja među srpskim subjektima , bila je napeta i sa puno unutarnjih problema . On kaže da je loše što su vlasti Srbije neposredno agitovao za jednu listu , a da je dobro što je srbijanska vlast napokon podržala kosovske Srbe da izađu na izbore .

– Zabluda bi bilo novo vezivanje Srba s Kosova za Beograd –

” Dakle , ovisno od toga vidjet ćemo i krajnji rezultat , ali na srpskoj strani je bilo dosta problema , dosta sukobljavanja . No , to je jedna utakmica , pa će kranji rezultati ipak pokazati svojevrsnu sliku stanja i političkog raspoloženja i među kosovskim Srbima , ali i na relaciji kosovski Srbi – Beograd , Kosovo – Beograd . ”

Vllasi u razgovoru za AA napominje da bi nakon izbora moglo doći do problema ukoliko Beograd nastavi formiranje zajednice srpskih općina tretira kao formiranje mini vlade samo za kosovske Srbe . To bi , smatra on , bila nova zabluda za ovdašnje Srbe da oni mogu izravno se vežu za vlast Srbije i da negiraju kosovske institucije .

” Svako negiranje kosovskih institucija u nastavku može i Srbima , kao nacionalnoj zajednici , a posebno općinama na sjeveru , donijeti nove probleme , tako da bi Beograd poslije izbora trebao prestati s podgrijavanja te lažne nade da će zajednica općina biti mini vlada za Srbe , da će ona ignorirati kosovske institucije i da će se smatrati da su kosovski Srbi ostali u državi Srbiji , a ne u državi Kosovo ” , ističe Vllasi .

Politički analitičar Azem Vllasi procjenjuje i da će u nedjelju odaziv među Albancima biti od 50 do 60 posto , dok predizbornu kampanju albanskih partija ocjenjuje dinamičnom i mirnom .

– Dinamična i klasična kampanja albanskih stranaka –

” Bila je dosta dinamična , ali klasična s ponudama , s načinom prezentiranja kandidata i izbornih programa . Svi ti programi liče jedni na druge , manje – više su isti , i iz njih se može vidjeti da , kao i ranije , ima puno praznih obećanja i valjda izborna kampanja ne može bez toga ” , kaže Vllasi .

Po njegovoj procjeni , među srpskim subjektima trebali bi pobijediti oni koji su još prije četiri godine ušli u ustavni sustav Kosova i koji imaju potporu kosovskih institucija , dok će među najvećim albanskim partijama odnos snaga ostati približan sadašnjem .

AA