Published On: Wed, Jun 28th, 2017

AUSTRIJSKI MINISTAR ZABRINUT: Raste utjecaj Turske i Saudijske Arabije na Balkanu

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil upozorava na širenje uticaja Turske i Saudijske Arabije u državama zapadnog Balkana. Uticaj EU u državama Balkana opada, a istovremeno Turska i Saudijska Arabija šire svoje uticaj u Albaniji, na Kosovu i u Srbiji, rekao je on u intervjuu njemačkom dnevniku “Velt”. Doskocil je ocijenio da se radi o prikrivenoj islamizaciji.

“Zbog tog razvoja, prema mom mišljenju, ne bi bilo opravdano da Turska, u okviru NATO misija poveća broj svojih trupa na Balkanu”, podvukao je on. Austrija je trenutno u okviru Programa partnerstvo za mir zastupljena sa oko 700 vojnika u mirovnim misijama NATO na Balkanu.

Pošto Ankara, zbog kritike iz Beča na račun politike predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, blokira dalje učesće Austrije u aktivnostima Programa partnerstvo za mir, to bi moglo voditi ka smanjenju austrijskih vojnika, a ujedno postoje naznake da će Turska pokušati da te “rupe” popuni, ukazuje “Velt”. Doskocil je apelovao na Njemačku i druge države da povećaju svoje angažovanje u regionu, jer veći uticaj Turske nije u interesu Evropljana. Turska pokušava darežljivim renoviranjem džamije u Banja Luci, Sarajevu, Prizrenu i Prištini, ili nastupom kao veliki investitor u Bosni i na jugu Srbije da širi svoj politički uticaj, navodi list.