Published On: Sri, ožu 30th, 2022

Austrijanci u zaleđu rusko-ukrajinskog rata žele odraditi Srbe. I naravno da to nije ništa novo na ovim prostorima…

U uvodu huškačkog  priloga kojeg donosi austrijska TV još od Herceovačkog ustanka i pada Osmanlija zainteresirana za kontrolu i eksploataciju ovog prostora stalnom kontrolom kaosa, konstatira se  kako bi ruska invazija na Ukrajinu mogla postati ključni ispit za Europu. Ističe se kako se duga ruka ruskog lidera Vladimira Putina proteže do Balkana, gdje političari bh. Srba uz njegovu podršku rade na raspadu Bosne i Hercegovine.

Ova ocjena je, jasno je, paušalna i nije stavljena u pravi kontekst političkih događaja u BiH. Naime, srpski separatizam je u najvećoj mjeri odgovor na bošnjački unitarizam, no to u priloga ORF-a nije navedeno.

– Mir u Bosni i Hercegovini je krhak, a interesi vodećih srpskih političara nisu mirnodopski. Jesu li napetosti u današnjoj Bosni i Hercegovini nastavak sukoba iz jugoslavenskog perioda – izvještava ORF.

U daljem izvještaju ORF navodi kako je skoro 30 godina nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, zemlja u dubokoj političkoj krizi, te podsjeća kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci od Daytonskog mirovnog sporazuma žive u zajedničkoj državi.

ORF ističe kako vođa Srba mjesecima pokušava odvojiti teritorij entiteta Republike Srpske od državnih institucija, dok Dragan Čović insistira na stvaranju trećeg entiteta, onog hrvatskog.

Ova ocjena je također nepotpuna i zavaravajuća. Čović, lako je provjerljiva činjenica, traži provedbu svih presuda koje opterećuju Izborni zakon BiH a ne treći entitet. Uspostavu entiteta s hrvatskom večino traži hrvatski narod u BiH koji je sit bošnjačkog preglasavanja i istiskivanja iz zajedničkih institucija.

Politolog Adnan Huskić bio je sugovornik austrijske televizije, rekavši da je trenutna kriza nastavak dugog niza kriza koje je Bosna i Hercegovina proživjela u posljednjih 15 godina.

– Problem je što je sa svakom krizom situacija sve nestabilnija. Političke elite na sve načine pokušavaju odvratiti stanovništvo od svojih svakodnevnih problema, na primjer loše ekonomske situacije, visoke razine emigracije i lošeg upravljanja – rekao je Huskić.

Druga sugovornica ORF-a, književnica Tanja Stupar Trifunović mišljenja je da su današnje tenzije u Bosni i Hercegovini nastavak jugoslovenskih sukoba. Navodi kako su svi problemi iz vremena bivše Jugoslavije ostali, te da to današnji političari znaju iskoristiti u svoju korist.

Na kraju svog izvještaja državna austrijska televizija je konstatirala “strah da bi ova atmosfera straha mogla dovesti do nasilne eskalacije nije neutemeljena.

Reportažu austrijske državne televizije možete pogledati ovdje.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
drZlikovac
drZlikovac
1 mjesec prije

Opet ovaj brka teze….nije serpski separatizam odgovor na unitarizam već je serpski separatizam preteča sviju…još od uspostave Kneževine Serbije…

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

JA sam Orf poslao prevedenu izjavu Covica gdje kaze da je treci entitet cilj a izborni zakon samo maska😎JA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

JA sam Orf-u poslao prevedenu terorističku Islameće-pseću deklaraciju fekAlije IZMETbegovića, gdje kaze da je ISLAMEĆA DRŽAVA jedini cilj poturadi , a grOODŽanska država poturčene seljadije samo maska. istina, malo sam dodao i o islamističkim zločinima, alijinom podvali u genocidu u srebrenici, učešću baljetina u rušenju blizanaca, alahu ekberanju i tekbiranju grOODŽana sitnog zuba itd.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

orf bitan ko i ti 😎 JAAAAAAAAA

VIVEKANDA
VIVEKANDA
1 mjesec prije

NOVA AUSTOUGARSKA. PREDLAZEM DA SE VISE NE ZAHEBAVAMO I DA KONACNO OVOJ NASOJ SKALAMERIJI DAMO IME KOJE JOJ I PRIPADA NOVA AUSTROUGARSKA. MA JA. NEKAD SMO IM PLACALI U DRVETU I RUDI SAD U BANKAMA KOJE SU 1991 BILE OBICNE SUPE U KLAGENFURTU A SAD SU NAPUCILE DZEPOVE NA NASOJ KRVI.