Srijeda, 17 srpnja, 2024

AUSTRIJA OTKRILA ISIL ĆELIJU: Razbijena “balkanska banda” vođa iz BiH, među osumnjičenima Hrvat i Srbin!

Must Read

BEČ – Austrijska policija razbila je brutalnu kriminalnu bandu koja se sastojala od grupe Hrvata, Čečena i Srba, a vodio je Austrijanac porijeklom iz BiH, Edin D. (37) zvani Edo.

Ova banda je prvenstveno u Beču na veliko reketario ugostitelje i vlasnike raznih shopova. U istragu se međutim uključila i austrijska tajna služba, i to zbog indicija o mogućoj povezanosti određenih članova bande s teroristima Islamske države.

Radi se dvojici Čečena, a pod lupom se našao i uhićeni hrvatski državljanin Marko Z. (23).

Austrijska savezna kriminalistička ured dala je niz informacija o članovima bandi, kao i njihove fotografije, a glede uhićenog Hrvata istaknute su sumnje da je možda povezan s Islamskom državom. Indicija je više.

Tijekom opservacija članova bande zapaženi su česti odlasci Marka Z. u jednu bečku džamiju koja slovi kao mjesto gdje se okupljaju simpatizeri Islamske države.

Markova sestra među džihadistima

Također su zabilježeni njegovi kontakti putem interneta s više osoba koje se nalaze na potjernicama Interpola zbog povezanosti s terorizmom. Kod njega su pri pretresu pronađene i islamističke zastave, a uz njega i dvojicu Čečena spominju se i sumnjivi boravci u Francuskoj prošle godine kao i fotografije na kojima poziraju s podignutim kažiprstom, što se ističe kao simbol Islamske države.

Austrijski istražitelji ipak su vrlo oprezni glede moguće povezanosti uhićenih osoba s terorizmom, pa ih za sada tretiraju kao osumnjičene za teška kaznena djela iz sfere klasičnog kriminala.

Službeni organi posebno su istaknuli da je Marko Z. osobno prijavio nestanak svoje sestre i pritom naveo kako misli da se pridružila Islamskoj državi u ratu u Siriji.

Takva prijava teško bi mogla da se očekuje od osobe uvjerene u džihadistički ideologiju, dodali su.

Banda koja se nazivala “Struja”, slovi kao izrazito brutalna.

Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svjedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osjećaju ugroženima i ne žele prijaviti ucjene.

Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala i druge oblike zastrašivanja i prijetnji, Edinove naloge odrađivali su osumnjučeni Čečeni.

Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima. Reketarili ugostitelje Dolazili bi do vlasnika lokala, prvenstveno u dva bečka županije, i onda bi s njima “porazgovarali” o potrebi angažiranja redara uz novčanu naknadu. Već na prvo protivljenje, vlasnici su znali da dobiju udarac glavom u glavu ili bi ih brutalno pretukli.

Također su znali da upadnu kao gosti u lokale, gdje su izazivali nerede i tukli vlasnika i goste i razbijali inventar. “Slijedeći put Goricu ti kuća” Kada takva “uvjeravanja” ne bi urodila plodom, slijedeći korak bio bi paljenje automobila vlasnika, a potom bi stigla i poruka: “Slijedeći put Goricu ti kuća”.

Od vlasnika lokala iznuđivali su iznose od 10.000 do 100.000 eura. Jednog ugostitelja prisilili su zaposliti njihovu nazvati “kolegicu”, srpkinju Maju S., kao šankericu, da bi imali precizan uvid u prihode lokala. Utvrđeno je da je banda u dvije godine sigurno iznudila najmanje 240.000 eura, a pretpostavlja se da bi iznos mogao se “popne” i iznad pola milijuna eura. Jednom poduzetniku, koji je povukao prijavu, tražili su iznos od čak 1,5 milijuna eura.

Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, kojima su krstarili bečkim ulicama, kupovali su brendiranu odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, između ostalog i model “James Bonda PPK” posebne izrade, kromiran, s pozlaćenim okidačem. Svih osmero osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru “Josefstadt”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -