AUSTRALSKA HRVATSKA ŠESTORKA IZ 80-ih BIT ĆE PROGLAŠENA NEVINOM: Navodna zavjera za bombu, osumnjičeni špijun UDBE i jedan korumpirani policajac…

Aktivnosti osumnjičenog špijuna, izmišljene optužbe za terorizam i pogrešna osuda i zatvaranje šest nevinih muškaraca zbog navodne zavjere za bombu u Sydneyu bile bi zapanjujuće djelo fikcije.

Ali istraga Vrhovnog suda NSW-a, koja počinje javna saslušanja u ponedjeljak, 4. prosinca, treba utvrditi je li to ozbiljno zabrinjavajuća činjenica – i jedna od najgorih neostvarenja pravde u zemlji.

Hrvatska šestorka (u smjeru kazaljke na satu krajnje lijevo: Ilija Kokotović, Anton Zvirotić, Josip Kokotović, Vjekoslav Brajković, Maksimilian Bebić i Mile Nekić) osuđena je zbog navodne zavjere za bombardiranje lokacija u Sydneyu.

Dana 8. veljače 1979. šest Hrvata i Australaca uhićeno je u racijama u Lithgowu i Sydneyju nakon dojave čovjeka koji je tvrdio da je bio umiješan u zajedničku zavjeru bombardiranja niza ciljeva diljem grada, uključujući srpski klub u Cabramatti , Elizabetansko kazalište u Newtownu i cijevi za opskrbu vodom.

Među policajcima koji su vodili uhićenja u Sydneyju bio je izvjesni Roger Caleb Rogerson, tada s naoružanim odredom za pljačku.

Vico Virkez, rođen u BiH, pravim imenom Vitomir Misimović ili Mesimović, ispričao je policiji o navodnoj zavjeri. On će svjedočiti za Crown u kaznenom suđenju muškom maratonu, koje je trajalo 172 dana i dovelo do osude muškaraca po optužbama za urotu za bombaški napad i srodna kaznena djela.

Elizabetansko kazalište u Newtownu, prikazano u ožujku 1971., navodno je bilo jedna od meta bombardiranja.  Kazalište je izgorjelo 1980.
Elizabetansko kazalište u Newtownu, prikazano u ožujku 1971., navodno je bilo jedna od meta bombardiranja. Kazalište je izgorjelo 1980.KREDITNA:VICTOR SOLIN SUMNER
Deseteročlana porota provela je noć na Vrhovnom sudu u Darlinghurstu tijekom vijećanja, izvijestio je The Sydney Morning Herald , i trebalo im je oko tri dana da donesu osuđujuće presude 9. veljače 1981. Muškarci su osuđeni na 15 godina iza rešetaka, ali su pušteni unutar jednog roka. desetljeće.

U povijesnoj odluci prošle godine , sudac Vrhovnog suda Robertson Wright naredio je sudsku istragu desetljećima starih osuda Maksimiliana Bebića, pokojnog Mileta Nekića, Vjekoslava Brajkovića, Antona Zvirotića, Ilije Kokotovića i Josepha Kokotovića, poznatih kao “hrvatska šestorica” , usred dugotrajnih strahova muškarcima je namješteno. Prethodni zahtjevi za reviziju njihovih osuda bili su neuspješni. Vršitelj dužnosti suca Robert Allan Hulme vodit će istragu.

Brajković se nakon izricanja osuđujućih presuda obratio poroti, izvijestio je tada Herald , i rekao: “Dokazi koji su iznijeti na sud nemaju nikakvu vrijednost. Policija je to učinila.”

KLJUČNI DOGAĐAJI

  • 8. veljače 1979.: Šest hrvatsko-australskih muškaraca, kasnije nazvanih “Hrvatska šestorica”, uhićeno je u racijama u Lithgowu i Sydneyu nakon dojave čovjeka koji je tvrdio da je s njima sudjelovao u zajedničkoj zavjeri da bombardiraju lokacije u Sydney.
  • 14. travnja 1980.: Suđenje hrvatskoj šestorci počinje u Sydneyu na Vrhovnom sudu u Darlinghurstu, tada poznatom kao Središnji kazneni sud u Darlinghurstu.
  • 9. veljače 1981.: Porota od 10 članova donosi osuđujuće presude protiv sve šestorice muškaraca za urotu za bombaški napad i povezana kaznena djela nakon tada najdužeg kaznenog suđenja u australskoj pravnoj povijesti.
  • 17. veljače 1981.: Sudac Victor Maxwell osuđuje svakog od muškaraca na 15 godina zatvora. Na kraju se puštaju unutar 10 godina.
  • 14. listopada 1982.: Kazneni prizivni sud odbacuje svaku žalbu na osudu i uskraćuje svakom čovjeku pravo žalbe na kaznu.
  • 14. ožujka 1986.: Visoki sud odbija posebno dopuštenje za žalbu na presude.
  • 30. kolovoza 2022.: Vrhovni sud nalaže istragu o osudama muškaraca.
  • 4. prosinca 2023.: Počinju javne rasprave u istrazi.

Odvjetnica koja pomaže u istrazi, Trish McDonald, SC, rekla je na pripremnom ročištu ove godine da će se istragom ispitati je li Virkez davao namjerno lažne iskaze i ispitati “njegovu povezanost s jugoslavenskom obavještajnom službom”.

Sudska skica hrvatske šestorke, objavljena u The Sydney Morning Heraldu 24. siječnja 1981.
Sudska skica hrvatske šestorke, objavljena u The Sydney Morning Heraldu 24. siječnja 1981.KREDITNA:FAIRFAX MEDIA

U istrazi će se ispitati i dokazi o 39 policajaca na suđenju, od kojih je jedan broj u međuvremenu preminuo, okolnosti u kojima su obrani uskraćeni dokazi te zapisnici ASIO-a s kojih je 2018. skinuta oznaka tajnosti.

Šestorica muškaraca bili su članovi hrvatskih nacionalnih organizacija i navodno su imali motiv bombardirati mete, uključujući dvoranu u Newtownu gdje su trebali nastupiti zabavljači iz Jugoslavije, u ime neovisnosti Hrvatske od Jugoslavije.

Članak Sydney Morning Heralda od 10. veljače 1981. o osuđujućim presudama hrvatskoj šestorci.
Članak Sydney Morning Heralda od 10. veljače 1981. o osuđujućim presudama hrvatskoj šestorci.KREDITNA:FAIRFAX MEDIA

Svaki od muškaraca zanijekao je tvrdnje da su priznali policiji, a četvorica od šestorice navela su da su ih policajci teško pretukli.

Walkleyjem nagrađivani istraživački novinar Hamish McDonald, koji je opsežno pisao o slučaju, napisao je u svojoj knjizi iz 2019., Reasonable Doubt: Spies, Police and the Croatian Six , da su se suđenje i žalbe održali “dok je i dalje postojala vjera javnosti u pouzdanost policijski dokazi”.

To će se promijeniti za nekoliko godina, rekao je McDonald. Rogerson, jedan od časnika koji je vodio uhićenja, otpušten je iz policije 1986. Godine 1990. osuđen je za izvrtanje tijeka pravde zbog 110.000 dolara držanih na bankovnim računima pod lažnim imenima i proveo je tri godine u zatvoru.

Rogerson je odslužio još 12 mjeseci iza rešetaka nakon što je 2005. osuđen zbog laganja Povjerenstvu za integritet policije, a osuđen je na doživotni zatvor u rujnu 2016. za ubojstvo studenta i dilera droge Jamieja Gaoa, s najmanje devet godina zatvora. nabavu 2,78 kilograma metilamfetamina ili leda.

U svojoj presudi kojom je naredio istragu, Wright je primijetio da je Rogerson u intervjuu iz 1991. rekao da je policija često “izgovarala” ljude i izmišljala dokaze u 1970-ima i 80-ima. Međutim, Rogerson je također rekao Heraldu u to vrijeme da on “nikada to nije učinio sam.”

Vitomir Misimović, odnosno Vico Virkez (kako je identificiran na sudu).
Vitomir Misimović, odnosno Vico Virkez (kako je identificiran na sudu).

Odvjetnici trojice članova hrvatske šestorke koji su podnijeli zahtjev za pokretanje istrage – Bebića, Nekića i Brajkovića – tvrdili su na sudu da je moguće da bi Rogerson “mogao biti predusretljiviji u odnosu na ulogu koju su on i drugi časnici imali u Hrvatskoj Šest slučajeva” sada kada je služio doživotnu zatvorsku kaznu za ubojstvo.

Wright je rekao da „podnositelji zahtjeva nisu tvrdili da je osuda gospodina Rogersona dokaz koji sugerira da su on ili netko drugi uključen u ovaj slučaj postupili nepropisno, nego da bi, ako je bilo neprikladnosti, on možda bio spremniji to sada otkriti u svjetlu svojih okolnosti”.

Prva tranša saslušanja u istrazi započet će 4. prosinca i trajati će do tjedan dana. Među svjedocima za koje se očekuje da će svjedočiti u prosincu je jedan od hrvatske šestorke, Brajković, i sedmi čovjek koji je prvotno optužen za skupinu, Joseph Stipic.
Roger Rogerson ispred Vrhovnog suda u Darlinghurstu 1982.
Roger Rogerson ispred Vrhovnog suda u Darlinghurstu 1982.KREDITNA:PETER MORRIS

Optužbe protiv Stipića pale su kad je otkriveno da je policija tvrdila da je eksploziv pronađen u ladici stola u njegovoj sobi, iako u njegovom stolu nije bilo ladice.

Istrage nakon osude su rijetke, ali NSW je sada imao dvije u brzom nizu: Kathleen Folbigg je pomilovana i puštena iz zatvora u lipnju nakon što je istraga zaključila da postoji razumna sumnja u njezine osude zbog smrti njezino četvero male djece.

Očekuje se da će istraga hrvatske šestorice dati dodatnu težinu pozivima nakon Folbiggovog pomilovanja za neovisno tijelo za reviziju nakon presude koje će istražiti potencijalne neostvarene pravde, po uzoru na britansko Povjerenstvo za reviziju kaznenih slučajeva.

more recommended stories