Srijeda, 24 travnja, 2024

ATHEOS BOSNAE Ateizam u BiH u usponu, uskoro osnivanje prvog javnog udruženja

Must Read

Ateizam je odsustvo vjerovanja u božanstva, dok ateisti ili osobe koje ne vjeruju u boga predstavljaju vjerovatno najznačajniju tihu manjinu u razvijenom svijetu.

Štaviše, pojam manjina se ne može koristiti kada je u pitanju Europska unija, gdje je prema statistikama Eurobarometra iz 2012. godine udio ateista i agnostika zavidnih 23 posto. Prema istim podacima, države sa najvećim brojem ateista su Češka Republika i Estonija sa udjelom koji prelazi 60 posto ukupnog stanovništva.

Prema podacima iz 1991. godine, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina je imala 5,7 posto ateista, dok podaci sa popisa iz 2013. godine nažalost još uvijek nisu dostupni.

Posljednji podaci u vezi s BiH dolaze iz Gallupa, a govore o tri posto ateista. Ipak, treba napomenuti da prema istom istraživanju 29 posto građana BiH smatra da im religija ne predstavlja bitan faktor u životu.

Broj ateista u BiH jednako je nepoznat kao i broj bilo koje etničke skupine. Pored razlike između ova dva pojma, koja se ogleda u tome da ateisti mogu biti pripadnici bilo kojeg naroda, manjine kao što su nacionalne, za razliku od relativno malobrojnih ateista, djeluju unutar svojih udruženja koja imaju svoj djelić medijskog prostora.

Ateisti u Bosni i Hercegovini nemaju organizaciju oko koje se mogu okupiti, a sve se svodi na dijeljenje mišljenja putem društvenih mreža i neformalnih susreta. Ipak, čini se da će se sve uskoro promijeniti.

Istomišljenici koji smatraju da se njihov glas mora čuti i mimo Facebooka trenutno rade na osnivanju prvog udruženja ateista u našoj zemlji koje bi se trebalo zvati Atheos Bosnae, prenosi Klix ba.

Jedan od njih je i Emir Dervišević, webmaster iz Bihaća, aktivni član online mjesta okupljanja istomišljenika koji odbijaju vjerovati u božanstva i propovijedi bilo koje religije.

Svoj stav Dervišević vezuje za, prema njegovim riječima, nepostojanje dokaza za tvrdnje koje od čovjeka zahtijevaju mnogo truda, ali i novca, koje su obavijene dogmama koje se nameću na ljudski um i koje na kraju krajeva – jednostavno nisu fer.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x