Published On: Čet, ožu 13th, 2014

Ashton: Lideri trebaju saslušati, odgovarati, djelovati i to odmah!

Smatrala sam da je izuzetno važno da danas dođem u Bosnu i Hercegovinu da razgovaram sa institucionalnim liderima i pripadnicima građanskog društva i to licem u lice”, kazala je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton novinarima danas u Sarajevu.

To, dodala je, odražava činjenicu da integriranje u EU nalaže i zahtijeva podršku cjelokupnog društva i mora da bude prioritet svih u BiH.

Dozvolite mi da ponovim ono što već, nadam se znate, a to je da je EU u potpunosti opredijeljena za vas i vašu europsku perspektivu. Mi želimo da vidimo jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku BiH koja će zauzeti mjesto u EU koje joj s pravom pripada”, kazala je Ashton.

Mi smo, istaknula je ona, odlučni u tome da stanemo uz građane ove zemlje i da im pomognemo da ostvare svoje težnje.

Građani su sasvim jasno izrazili svoje ambicije i svoje bojazni. Ono što oni žele jeste prilika da se zaposle, ekonomija koja se razvija i napreduje, žele sustav socijalne zaštite koji funkcionira, žele vladavinu prava i žele efikasan sustav pravosuđa”, kazala je Ashton.

Po njenim riječima, ključ svih ovih ambicija leži u rukama lidera Bosne i Hercegovine.

Da bi ispunili ova opravdana očekivanja lideri trebaju otići dalje od etničkih podjela i početi se bave interesima svih građana ove predivne zemlje”, kazala je Ashton.

Dodala je kako je čvrsto uvjerena da se lideri trebaju usmjeriti ka reformi ekonomije, sustava socijalne zaštite, jačanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava.

Legitimne bojazni građana koje su nastale iz socijalnih i ekonomskih poteškoća jasno su se čule u prijestolnicama Europske unije. Treba ju i u BiH čuti i shvatiti. Slažemo se da nasilje nije prihvatljivo, ali znamo da je potrebno hitno djelovanje. Jer upravo u ovom trenutku BiH veoma ozbiljno zaostaje na tom programu dok se njeni susjedi kreću naprijed. A tu je suštinski element volja njenih lidera”, kazala je Ashton.

Iz toga razloga, navela one ona, pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost i djeluju i da to učine odmah.

Garantiram vam da će EU podržati sve napore političkog rukovodstva koji će donijeti stvarne koristi građanima BiH. Vi znate da je proteklih godina EU uložila značajne napore u to da pomogne ovoj zemlji, a EU sada razmatra na koje načine može da učini još i više da vam pomogne”, kazala je Ashton.

Najavila je da će u predstojećim danima i sedmicama održati veliki broj sastanaka i razgovora o BiH sa državama članicama EU.

Međutim, želim jasno reći dvije stvari. Prije svega, ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica nego da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažiranje kako bismo vam pomogli da ova pitanja riješite”, kazala je Ashton.

I drugo, dodala je, prevashodna i najveća odgovornost leži na političarima ove zemlje.

I svaki put kada sam imala tu čast posjetiti vašu predivnu zemlju ja sam govorila isto, a to je da mi želimo da BiH uspije. Ali kao i svugdje u svijetu, uspjeh počinje kod kuće’‘, kazala je Ashton.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europsdke komisije Catherine Ashton boravila je danas u Sarajevu gdje je održala niz sastanaka sa predstavnicima institucija BiH i civilnog društva.