Published On: Sub, sij 16th, 2021

Armin Laschet je novi predsjednik CDU-a

CDU je dobio novog predsjednika. Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU). Armin Laschet slovi kao čovjek „kontinuiteta“ i umjereno-centrističke struje. Podržava ga krug stranačkih ljudi okupljen oko Merkel.

Laschet je postao predsjednik na stranačkoj konvenciji nakon što je u drugom krugu glasanja pobijedio Friedricha Merza. Od mogućih 991 glasa 521 je dobio Laschet, a 466 Merz. U prvom krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat Norbert Roettgen koji nije imao objektivnih šansi prije izbora.

Ove godine u Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori. Prema prvim novogodišnjim istraživanjima instituta INSA, koalicija CDU-CSU zauzima vodeću poziciju. Da su danas izbori, biralo bi ih 36 posto ispitanika. Duplo manje bi osvojili Zeleni, koji već duže vremena kotiraju kao druga najjača stranka u Njemačkoj. Na povijesno niskih 15 posto nalaze se Socijaldemokrati (SPD). Pored njih, izborni prag sigurno prelaze desno-populistički AfD (10%), radikalno-lijeva LINKE (8%) te liberalni FDP (7%).

Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku. Na zadnjem ispitivanju javnog mijenja na pitanje koga bi željeli za kancelara, 54 posto birača koalicije CDU-CSU na tome mjestu vidi bavarskog premijera Markusa Södera. Laschet je prije današnje pobjede bio i iza svog protukandidata Merza i daleko iza Södera.