Nedjelja, 26 svibnja, 2024

ARBITRAŽNA PRESUDA NJEMAČKI MEDIJI Nakon petka je moguć oružani sukob između Hrvatske i Slovenije

Must Read

Članice NATO-a i Europske unije kreću se u pravcu konflikta u svojoj svađi oko razgraničenja, upozorava u članku njemački list Handelsblatt te napominje da nije isključena ni upotreba policijske sile. Vodeći njemački poslovni list smatra da svi znakovi ukazuju na to da slijedi olujni period hrvatsko-slovenskih odnosa zbog Piranskog zaljeva, u kojem nisu isključeni ni “oružani sukobi”.

“U petak Slovenija namjerava započeti implementaciju ljetošnje presude u međunarodnoj arbitraži, prema kojoj ovoj zemlji pripadaju dvije trećine zaljeva. Slovenska policija će onda preuzeti kontrolu nad “našim morem”, najavio je premijer Miro Cerar. Hrvatska će se na to opirati, s obzirom na to da arbitražu smatra ništavnom”, piše Handelsblatt.

Napominje se kako je “EU potrošila dosta energije da ova dva pjetlića natjera na arbitražni proces” te da je onda Slovenija “značajno prekršila procesna pravila”, zbog čega je 2015. Hrvatska istupila iz arbitraže. Ipak, arbitraža je nastavljena i u konačnoj odluci je Slovenija bolje prošla na moru, a Hrvatska kada je riječ o kopnenoj granici.

Kao jedan od primjera za rješavanje ovog sukoba list navodi dogovor između Njemačke i Nizozemske o zajedničkom upravljanju zaljevom Dollart, no ističe se da Slovenija inzistira na provedbi arbitražne presude te je najavila međunarodne tužbe protiv Hrvatske ako ova to bude blokirala.

Hrvatska pati od “duboke nacionalne traume zbog građanskog rata”

Na kraju se Handelsblatt pita zbog čega je Hrvatska tako zadrta u vezi razgraničenja u Piranskom zaljevu “iako ima obalu od 1800 kilometara, a Slovenija samo od 47 kilometara”, te odgovor nude u “dubokoj nacionalnoj traumi građanskog rata od 1991. do 1995.”, tijekom kojega je srpska manjina htjela “odcijepiti trećinu zemlje”. “Nakon toga u Hrvatskoj važi mantra da se nikome ni centimetar Hrvatske ne smije dati”, zaključuje Handelsblatt.

O potencijalnom sukobu Slovenije i Hrvatske je u kratkoj vijesti danas pisala i agencija DPA, koju je onda prenio niz njemačkih medija poput Die Welta i Süddeutsche Zeitung. U vijesti DPA-e ističe se također da oružani sukob nije isključen i da su i EU i Njemačka pozvale Hrvatsku da poštuje arbitražnu odluku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -