Published On: Tue, Jul 4th, 2017

APSURDI BIH: Srebreničani plaćaju promociju knjige Mladićevoj džepnoj književnici

Slika zaslona 2017-07-04 u 13.18.37

Bulatović će u Srebrenici četiri dana prije obilježavanja 7. srpnja, promovirati knjigu “Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu” te će biti prikazan dokumentarni film o ruskim dobrovoljcima.

Bulatović je bila džepna književnica Ratka Mladića, veličala je  Karadžića i sve lidere koji su osumnjičeni ili osuđeni za strahote počinjene tokom rata u BiH.

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je da je Grujičić prije nekoliko godina, dok je Duraković bio načelnik, pokušao putem Udruženja porodica poginulih boraca Vojske RS i ratnih veterana dovesti Ljiljanu Bulatović, ali Duraković je zabranio njen dolazak uskrativši joj Dom kulture kao mjesto gdje je trebala održati promociju knjige.

Grujičić je u prošloj godini gostovao na RTV Vojvodina, gdje je s Bulatović  promovirala i govorila o knjizi koja će biti predstavljena 7. srpnja. U tom gostovanju negiran je genocid.

Bulatović je inače osnivačica Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, predsjednica Skupštine Humanitarne organizacije Branioci otadžbine i počasna članica Boračke organizacije Srebrenice.

Napisala je tri knjige o Srebrenici te knjigu o Radovanu Karadžiću i veliki broj tekstova u Mladiću.

Promocija knjige bit će održana u okviru manifestacije Petrovdanski dani Srebrenice 2017. koja se ove godine održava pod nazivom “25 godina zločina bez kazne”.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković podsjeća da će 11. srpnja biti obilježena 22. godišnjica genocida nad Bošnjacima zaštićene “UN” zone Srebrenica te upozorava, da iako s velikim naporima čine sve da stabiliziraju političku situaciju, netko namjerno želi to narušiti.

– Sramotno je i tužno, da pod pokroviteljstvom načelnika Općine, ove godine u okviru obilježavanja “Petrovdanskih dana 2017” u Narodnoj knjižnici Srebrenice bude organizirana promocija knjige “Srebrenica – laž i podvala srpske narodu”, autorice Ljiljane Bulatović, koja je dokazani mrzitelj Bošnjaka i negator genocida, upozorava Tabaković u priopćenju za javnost.

Također podsjeća da je ona “biograf Ratka Mladića, srpskog generala koji je zapovijedao Vojskom RS-a kada su činili genocid”.

– Nedopustivo je da upravo nekoliko dana uoči 22. godišnjice genocida ona veliča ozloglašenog haškog optuženika generala VRS-a Ratka Mladića kome se u Međunarodnom sudu pravde u Haagu sudi za zločin genocida – naveo je predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Također upozorava da taj čin načelnika i Odbora za obilježavanje “Petrovdanskih dana” najozbiljnije narušava sigurnost i mir u Srebrenici, te poziva da “u ime mira i onoga što svi želimo u Srebrenici i nakon srpnja ne dozvole da se njena promocija i desi”.

Međutim Tabaković nije naveo da promociju ove knjige ne plaća  načelnik nego općina Srebrenica što znači da se promocija iste  plaća se iz džepova svih građana Srebrenice. Pa tako i obitelji koje su žrtve Mladićevog “ratnog puta”.