Subota, 22 lipnja, 2024

SOCIJALDEMOBOŠNJAČENJE: SDP je protiv socijaldemokratskog riješenja

Must Read

I dok zapadni socijaldemokrati predlažući izbornu jedinicu s hrvatskom većinom, svojevesnu primjernu europske socijaldemokratske prake u višenacionalnim državama, pokušavaju unijeti trajno rješenje za stabilnu BIH socijaldemobošnjakija taj prijedlog odbija. Doista što je to socijaldemokracija u Bošnjaka? Ništa. Samo ukras.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović je danas na press-konferenciji te stranke u Sarajevu istaknuo dvije stvari kao donju granicu ispod koje nema pregovora, bar kad je SDP u pitanju.

– SDPBiH ne podržava asimetrična rješenja. SDP nije ni spreman ići u razgovore o rješenjima koja predviđaju jedan način izbora u jednom, drugi način izbora u drugom entitetu. Druga stvar “ispod linije”, dakle nešto o čemu ne želimo ni razgovarati, nešto što je neprihvatljivo za SDP, jeste uspostava novih etnički definiranih izbornih jedinica”, kazao je Magazinović.

Što se tiče SDP-a i priče o “trećoj, četvrtoj, petoj ili desetoj izbornoj jedinici”, Magazinović je kazao da SDP ne podržava takva rješenja niti je sudjelovao, niti dogovarao takva rješenja s bilo kim.

– Eventualni modaliteti, odnosno eventualna poboljšanja modela, o svemu se da razgovarati, ali o dvije stvari ne – asimetričnim rješenjima i uspostavi etničkih izbornih jedinica, kazao je Magazinović.

Magazinović je iznio stav SDP-a BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i izbor članova Doma naroda, što je predmet presude “Sejdić-Finci”.

Po njegovim riječima, SDPBiH preferira posredni izbor članova Predsjedništva iz Parlamenta BiH na način kako je to u prošlosti već bilo dogovoreno.

Podsjetio je da su na početku rada radne grupe za implementaciju presude “Sejdić-Finci” imali desetak pa i više različitih modela.

– Trenutno imamo dva različita modela, jedan je izravan, drugi je neizravan izbor. SDP preferira neizravan izbor i za ovu opciju, između ostalog, se odlučio iz razloga što je ovo model koji je prije šest godina već jednom bio dogovoren od  najznačajnijih političkih faktora koji i danas imaju tu ulogu, kazao je Magazinović.

Kada je upitanju izbor za Dom naroda, naglasio je da SDP smatra da osim presude “Sejdić-Finci”, vrlo skoro ćemo imati i presudu u slučaju Pilav, a ona se odnosi na diskriminaciju konstitutivnih naroda u izboru za Dom naroda.

–  Jedan sam od onih koji kao pripadnik jednog konstitutivnog naroda nema pravo biti izabran u Dom naroda. Odnosno, Srbi iz Federacije i Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, po trenutnom ustavnom sustavu, ne mogu biti izabrani u Dom naroda. Iako ta presuda još  nije donesena, smatramo da će ona biti vrlo brzo nešto čime ćemo se morati baviti. Zbog toga u modelu za izbor Doma naroda koji predlažemo smo računali i s ovom presudom, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, nova parlamentarna većina u Federaciji je dogovorila i u okviru radnog materijala i model za izbor u Dom naroda Federacije koji predviđa, između ostalog, ukidanje blokada uspostave vlasti, “nešto čega smo bili svjedoci nakon izbora 2010. godine”.

Također, predviđa ukidanje mogućnosti da jedan čovjek bude zastupnik u više zakonodavnih tijela, dakle da jedan čovjek bude zastupnik u više parlamenata, što trenutno postoji mogućnost kao i model pravičnijeg rješenja izbora delegata u Dom naroda.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -