Published On: Pon, svi 8th, 2017

Apsurd fašizma

Bivši lider Republike Srpske i haški osuđenik za genocid i zločine protiv čovječnosti uputio je iz pritvora u Hagu čestitku Rusiji povodom Dana pobjede.

U dijelu svoje čestitke, zločinac Radovan Karadžić poziva se na krvnu vezu između Rusa i Srba, u maniru klasičnog rasiste, kao da Dan pobjede nad fašizmom upravo nije opća suprotnost takvih relacija, kao da je Dan pobjede nad fašizmom rezultat rasističke borbe za krvne i plemenske veze a ne borba protiv takvog rasističkog viđenja svijeta.

“Uz sve bratske veze i pomaganja kroz vijekove, ne treba da zaboravimo ni jedinstven korijen iz koga smo iznikli. I imena naših otadžbina ukazuju na to kao na najveću bliskost, jer su ta imena, posmatrano fonetski, gotovo istovjetna. Srpska srednjevjekovna država Raška je na ondašnjim evropskim jezicima nazivana Rascija, a fonetski izgovor imena Rusija je i danas Rassija i Raša. Nije moguće zanemariti ovu sličnost, pa je ne treba ni zanemariti, već se na nju podsjećati stalno. Sa radošću i ponosom u srcu.I više i nije važno ko je od koga nastao — važno je da je korijen isti — a to je više od prijateljstva. To je bratstvo”, kazao je zločinac Karadžić.

To je ništa drugo nego čestitka koje se Rusija može samo zastidjeti.

(Vijesti.ba)