AP: Milanović ide iz gliba u blato, ne znam dokle će tako

PREMIJER Andrej Plenković smatra da predsjednik Zoran Milanović ide iz gliba u blato nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.

Plenković: Ne znam dokle to može ići

“Iz gliba u blato, u živi pijesak, iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići”, rekao je Plenković novinarima.

“Rezime tog narativa je – sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu ne znam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti”, dodao je Plenković.

Milanović je ranije danas ponovio da se protivi slanju vojnih sredstava Ukrajini i rekao da je posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina i da je Kosovo oteto od Srbije.

“Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi, onda je to kriminal”, rekao je Milanović.

Još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu, smatra Plenković

Plenković je izjavio kako niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

Plenković: Milanović je sad zvijezda ne samo u ruskim nego i u srpskim medijima

“Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima”, rekao je Plenković. Zamjerio je oporbi – SDP-u, Mostu i Domovinskom pokretu što nije osudila Milanovićeve izjave.

“Normalna reakcija političke scene bi bila najčvršća moguća osuda stavova koji direktno štete vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske”, zaključio je Plenković.