Published On: Uto, stu 17th, 2015

ANTIĆ: BiH je na mapi kalifata, ali nije primarna na listi napada..

BANJALUKA – Mogućnost terorističkih napada u BiH u svakom slučaju postoji. Međutim, mišljenja sam da BiH u ovom trenutku nije na prvoj liniji vatre i da su u mnogo većoj opasnosti zemlje koje Islamska država vidi kao svoje izravne neprijatelje. A to su prije svega SAD, Rusija i zemlje Zapadne Europe.
Rekao je to  politikolog religije i ekspert za islam Velizar Antić.
On ističe da Bosna i Hercegovina jeste zemlja koja je ucrtana u kartu velikog islamskog kalifata;dakle u planovima Islamske države (ID) predstavlja integralni dio tog kalifata, ali da u ovom trenutku BiH nije primarna na listi za napad što se tiče pripadnika Islamske države.
“Veća opasnost za terorističke napade u našoj zemlji dolazi od radikalnih islamskih fundamentalista sa ovih prostora”, upozorava Antić.

Nova strategija borbe

On smatra da je u ovom trenutku opasno svu pažnju usmjeriti samo na Francusku.
“Mislim da je ugrožena cijela Europa, SAD, Rusija. Dakle, svi oni koje  Islamska država prepoznaje kao svoje neprijatelje. Ali ne samo ove kršćanske zemlje, nego i Izrael, ali i Turska kao muslimanska zemlja je ugrožena jer i u njoj, po mišljenju pripadnika radikalnih islamskih pokreta, ne vlada vlast koja bi trebala vladati jednom islamskom zemljom “, naglašava Antić.
Antić navodi da je Islamska država prešla na novu strategiju borbe, prije svega na širenje straha i panike.
“Ovim načinom borbe, s druge strane, oni očekuju da se u zemljama pogođenim terorističkim napadima stvori takvo javno mišljenje koje će izvršiti pritisak na vlastite vlade da vrate vojnike iz zemalja diljem svijeta, u ovom slučaju iz Sirije i Iraka”, ističe Velizar Antić .
Naglasio je da je “prebacivanje” rata na teritoriju Europe u svakom slučaju cilj terorista i pripadnika Islamske države.
“Međutim, mislim da ovakve terorističke akcije ne bi mogli nazvati ratom u klasičnom smislu te riječi. Ovo su pojedinačni teroristički akti kojih će biti i u budućnosti ali njih ne možemo nazvati ratom. Također, mislim da smo jako daleko od eventualno Trećeg svjetskog rata”, smatra Antić.
On je mišljenja da migrantska kriza nije uzrokovala teroristički napad u Parizu i da su ideolozi Islamske države o napadima po Europi razmišljali kada migrantska kriza još nije ni postojala u ovom obliku.
“Ni u jednom trenutku ne smijemo podcijeniti snagu Islamske države. Oni svoju snagu crpe iz fundamentalnog tumačenja islama i imaju veliki broj pristalica diljem islamskog svijeta upravo zbog tumačenja islama na ovaj način. Protiv takve grupe ljudi borba je jako teška, jer oni u suštini nemaju ljudskih gubitaka “, kaže Velizar Antić za portal Nezavisnih.

Surovost

Objašnjava da pripadnici ID-a voje učenje crpe isključivo iz Kurana.
“Međutim, jako je bitna interpretacija koju oni uzimaju prilikom tumačenja Kurana. I u ovom dijelu se razlikuju od ‘umjerenih’ muslimana koji za svoje djelovanje uzimaju ajete (cjelovite misli) iz ove svete knjige muslimana i njih se pridržavaju. S druge strane, pripadnici Islamske države crpe i eksploatiraju radikalnije i “ratobornije” ajete iz Kurana. Oni prosto na svoj način tumače Kuran i iz njega crpe izvor za svoje akcije “, objašnjava Antić.
Upozorava da su oni duboko uvjereni u ispravnost svojih postupaka.
“Kako drugačije možete objasniti postupak u kome se čovjek opaše eksplozivom i raznese se na nekom skupu kako bi ubio nekoliko nevjernika. On je duboko uvjeren u ispravnost svog akta”, kaže Antić.
Surovost prema muslimanima koje smatraju nevjernicima Antić objašnjava time što postoje razlike u tumačenju i interpretaciji svete knjige muslimana i tradicije vezane za poslanika Muhameda.
“Baš zbog ove razlike u tumačenju Kurana dolazimo u situaciju da jedni druge optužuju da su ‘iskrivili’ pravo značenje koje ima Kuran. Iz toga slijedi da jedni od njih nisu u pravu, što dalje dovodi do toga da ti koji nisu u pravu krivitvore pravo značenje i sadržaj Kurana, što dalje dovodi do toga da su jedni drugima smrtni neprijatelji “, kaže Antić.
Ističe da smo svjedoci da su muslimani diljem svijeta podijeljeni.
“Dok s jedne strane stiže podrška miroljubivijoj struji, s druge strane svakodnevno u borbene redove Islamske države stižu mudžahedini iz cijelog islamskog svijeta, pa čak i sa naših prostora. Dakle, i oni su u stavovima Islamske države prepoznali ‘pravi put’ u islamu i njima daju potporu. Baš zbog toga ovaj sukob će biti dugotrajan “, zaključio je Velizar Antić za portal Nezavisnih.

Suniti

“Pripadnici Islamske države su u suštini suniti, ali među vođama ID-a dominira selafistička struja unutar islama. Međutim, velika većina pripadnika same Islamske države nisu pripadnici selafija, već se prosto radi o sunitima”, kaže Antić.
Dodaje da se ne radi ni o kakvoj novini unutar islama ili o nekoj novoj sekti, jer bi kao takvi u samom startu bili osuđeni na propast i uništeni od strane drugih muslimana.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare